Donetsk Başkanı Pushilin: Savaş başladı!

Yayın tarihi: 21 Şubat 2022 Pazartesi 1:07 pm - Güncelleme: 21 Şubat 2022 Pazartesi 5:10 pm

Donetsk Başkanı Denis Pushilin yaptığı açıklamada “Savaş halindeyiz, Mariupol yönündeki durum kritik. Şu anda, Rusya sınırında bir savaş başladı” ifadelerini kullandı.

Pushilin, “Mariupol’deki durum son derece kötüleşiyor. Rusya sınırında çatışmalar yaşanıyor ve durum son derece kritik. Ukrayna ordusu, obüs, havan ve tanklarla vuruyor. İnsanlar ölüyor.Silah tutabilen tüm erkek nüfusu askeri komiserliklere gelmeye ve ailelerini, çocuklarını, eşlerini, annelerini ve vatanımızı savunmaya davet ediyorum. ” dedi. Öte yandan, Donetsk’te Ukrayna saldırıları sonucu bölgenin bir kısmına elektrik verilmediği ve su kesintilerinin yaşandığı belirtiliyor.

RUSYA ‘VURDUK’ DEDİ UKRAYNA’DAN DOĞRU DEĞİL AÇIKLAMASI GELDİ

Rus ordusu tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın Rostov bölgesinde sınırı yasadışı bir şekilde geçmeye çalışan 5 Ukraynalının öldürüldüğü belirtildi.

Ukrayna tarafı ise Rostov bölgesinde askerlerinin olmadığını, haberlerin doğru olmadığını söyledi.

BOMBARDIMAN YOĞUNLAŞIYOR

Interfax haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) yapılan açıklamada, Ukrayna’dan ateşlenen bir top mermisinin bir sınır tesisini tahrip ettiği açıklandı. Merminin, Rusya’nın Rostov bölgesindeki bir sınır muhafız karakolunu tamamen yok ettiğini, ancak herhangi bir can kaybına yol açmadığını bildirdi.

Öte yandan, Ukrayna ile Rusya’yı doğuda ayıran hat boyunca aralıklı bombardımanlar geçen Perşembe gününden bu yana yoğunlaştı. Ukrayna ordusu, ortak sınır bölgelerinde 24 saat içinde Rus güçler tarafından 80 ateşkes ihlali gerçekleştiğini öne sürdü.

PUŞİLİN BÖLGELERİNİN BAĞIMSIZLIĞI İÇİN PUTİN’E ‘TANIMA’ ÇAĞRISI YAPTI

Puşilin’in, Ukrayna’nın doğusundaki tanınmayan Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LHC) lideri Leonid Paseçnik de Putin’e LHC’nin bağımsızlığını tanıma çağrısı yaptı. Logansk lideri Paseçnik ise Rusya hükümetinden, Lugansk ile savunma alanında işbirliğini de içeren bir dostluk anlaşması imzalamasını talep etti.

PUTİN’DEN ACİL TOPLANTI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’nın doğusundaki durumun son derece gergin olduğuna işaret ederek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün Rusya Güvenlik Konseyi ile olağanüstü bir toplantı gerçekleştireceğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’da süren gerginlik geçtiğimiz hafta boyunca tırmandı. Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinden (DPR ve LPR) Rusya sınırına sivillerin tahliyesi 18 Şubat’ta başlamıştı.Rusya’ya giden göçmenlerin sayısı ise 60 bini aştı.

Biden ile Putin Ukrayna zirvesi için prensipte anlaştı