Dönem ortasında kural değiştiren YÖK hukuk öğrencilerini mağdur etti

Yayın tarihi: 21 Haziran 2019 Cuma 1:45 pm - Güncelleme: 21 Haziran 2019 Cuma 1:45 pm

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, sadece hukuk fakültesinde okuyan öğrencileri devamdan muaf tutarken, YÖK’ün dönem ortasında KKTC’de okuyan öğrenciler için yüzde 70 devam zorunluluğu getirmesiyle özellikle hukuk öğrencileri mağdur edildi. Hukuk fakültesinde okuyan öğrenciler vize ve finallerden geçerli notlar aldıklarını fakat devam zorunluluğu yüzünden yaz okuluna bırakıldıklarını iddia ederek okullarına dava açacaklarını duyurdu.

Hukuk öğrencilerinden Ünal Önkal ,“ Vize ve finallerden geçerli not almış olsamda yaz okuluna bırakıldım şimdi de okul benden geçtiğim derslerin harf sistemini değiştirmek için kredi başına 25 avro istiyor ”dedi.

YÖK, dönem ortasında ani bir şekilde karar sosyal medya üzeriden, ara dönem yatay geçiş süresi tamamlandıktan ve taksitler ödendikten sonra öğrencilere bildirildi.YÖK ’ün aldığı bu karar sonrası Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi öğrencilerine sosyal medya hesaplarından senato kararını yayınlayarak devam zorunluluğuna hukuk fakültesi öğrencilerininde dahil edildiğini ve yüzde 70 devam zorunluluğunu sağlamayan öğrencilerin final sınavına alınmayacağını duyurdu. Hukuk fakültesi öğrencisi Ünal Önkal, okulun yönetiminin kendi almış olduğu senato kararına uymadığını iddia ederek “ devam zorunluluğunu sağlayamayan hukuk öğrencilerinin final sınavına girdiklerini ve sınavlardan geçerli notlar almış olmalarına rağmen yaz okuluna bıraldığını dile getirdi. Önkal sözlerine şöyle devam etti: “ Sınavlardan geçerli notlar adık fakat harf sistemi hocalarımızın insiyatifine bırakıldığı için hocalar bizleri devam zorunluluğu uygulaması yüzünden notlarımızı geçersiz saydı. Şimdi de bizden sınavları geçmiş olmamıza rağmen kredi başına 25 avro istiyor.Yaz okulunda 10 kredi alabilme sınırı varken sırf bizden daha fazla para alabilmek için 18 krediye çıkardılar. Okul bizden toplam 18 kredi için 3500 TL istiyor. Bu paranın ödenmesiyle derslerden tekrardan geçeceğimiz söyledi.Devam zorunluluğu olmayan bir okula bir anda devam zorunluluğu getirdiler bu uygulama yüzünden bursumu kaybetmiş olmam yetmezmiş gibi geçtiğim derslere para ödemek zorunda bırakıldım” ifadelerini kullandı.
Hem Diyarbakır‘da öğretmen, hem de Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinde hukuk bölümünde okuduğunu söyleyen Ahmet Yüksel “Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinde hukuk okuyamayı devam zorunluluğu olmadığı için seçmiştim. Çünkü Diyarbakır’da bir okulda öğretmelik yapıyorum. Vize ve final dönemlerinde Kıbrıs’a gidiyordum.Okula kayıt yaptırmadan önce defalarca devam zorunluluğu olmadığını söylemiş olmalarına rağmen YÖK’ün bir anda kararla yıllardır uygulamayan prosüdürler yapıyorlar” diye konuştu.
Ahmet Yüksel öğretmen olduğu için Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinden yüzde 20 burs aldığını belirterek, binlerce hukuk öğrencisinin yanlış alınan karalarla mağdur edildikleri öne sürerek Uluslararası Kıbrıs Üniversitesine dava açacaklarını dile getirildi.