Donald Trump’ın Senato’daki azil yargılamasının tarihi belli oldu

Yayın tarihi: 23 Ocak 2021 Cumartesi 9:58 am - Güncelleme: 23 Ocak 2021 Cumartesi 9:59 am

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Ocak Kongre baskını olaylarıyla ilgili olarak Senato’daki görevden alma davası, 8 Şubat haftasında başlayacak. ABD tarihinde ilk kez eski bir ABD başkanı, görevden ayrıldıktan sonra bu tür suçlamalarla karşılaşacak.

ABD’de Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, dün akşam Cumhuriyetçilerle anlaşmaya vardıktan sonra Donald Trump’a hukuk ekibini örgütleme ve savunma hazırlama şansı vermek için azil davasının 8 Şubat haftasına ertelendiğini duyurdu.

Trump mahkum olursa senato, hiçbir zaman göreve gelmemesi için oy kullanabilir ve Trump’ın siyasi, politik kariyeri son bulabilir. Donald Trump, sadece 4 yıl başkanlık yaptığı için ABD yasalarına göre Trump’ın 4 yıl daha başkan olma şansı bulunuyor.

ÇOK AZ SAYIDA CUMHURİYETÇİ SENATÖR TRUMP ALEYHİNDE OY KULLANABİLİR

Öte yandan Sputnik’in ABD medyasından aktardığı habere göre, Senato’daki çok az sayıda Cumhuriyetçi senatörün Trump aleyhine oy kullanmayı düşündüğü belirtildi. Cumhuriyetçi senatörlere yakın kaynaklar, şu anda 5 veya 6 senatörün Senato’daki azil oylamasında Trump aleyhine oy verebileceğini bildirdi.

Trump’ın suçlu bulunabilmesi için 100 sandalyeli Senato’da en az 3’te 2 çoğunluğun, yani 67 senatörün, Trump aleyhinde oy kullanması gerekiyor. Her iki partinin de 50’şer sandalyeye sahip olduğu Senato’da Trump’ın suçlu bulunmasına oldukça düşük ihtimal olarak bakılıyor.

ABD Senatosu Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, eski Başkan Trump’ın Senato’daki azil yargılamasının şubat ayı ortalarına kadar ertelenmesini önermişti. Schumer’in sözcüsü ise söz konusu öneriyi değerlendireceklerini belirtmişti.

ABD Kongresinde 6 Ocak’ta yaşanan baskında 1’i polis 5 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı. Demokratların ‘isyana teşvik’ ile suçladığı Trump’a yönelik azil maddesi, Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada kabul edilmişti. Trump’ın Kongre olayları kapsamında suçlu olup olmadığına Senatoda yapılacak oylamada karar verilecek