Domuzdan nakledilen kalp insanda çalıştı

Yayın tarihi: 11 Ocak 2022 Salı 10:53 am - Güncelleme: 11 Ocak 2022 Salı 10:54 am

Tıp dünyasında bir ilk gerçekleşti. Amerika Birleşik Devletleri’nde hayat mücadelesi veren bir hastaya domuz kalbi nakledildi. Nakledilen kalbin çalışması ile hastanın ameliyatının üçüncü gününde durumunun iyiye gittiği bildirildi.

ABD’de bulunan Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi doktorları, hayatta kalma mücadelesi veren bir hastaya domuz kalbi nakletti. Domuz kalbi nakledilen hastanın ameliyat olmasından üç gün sonra durumunun iyiye gittiği bildirildi.

Ameliyatın gerçekten işe yarayıp yaramadığını öğrenmek için vakit erken olsa da yapılan başarılı ameliyat hayat kurtaran nakillerde hayvan organlarının kullanılması konusunda on yıllardır devam eden araştırmalarda bir ilki işaret ediyor. 57 yaşındaki David Bennett adındaki hastanın oğlu, AP’ye yaptığı açıklamada, babasının bu ameliyatın başarılı olup olmayacağından emin olmadığını, ancak ölmekte olduğu için başka şansı da olmadığını söyledi.

“BU KARANLIĞA KURŞUN SIKMAK GİBİ”

Ameliyattan bir gün önce konuşan David Bennette ise “Bu ya ölümü ya da ameliyatı seçme tercihiydi. Ben yaşamak istiyorum. Biliyorum bu, karanlığa kurşun sıkmak gibi ama bu benim son tercihim.” dedi.

Ameliyattan sonra Bennett, bir kalp-akciğer makinesine bağlıydı ancak kendi başına nefes alabiliyordu. Yakın gözlem altında bulunan Bennett’in kalbinin tam olarak nasıl çalışacağını görmek için önümüzdeki günler kritik olacak.

Maryland Üniversitesi bilimsel araştırmalar direktörü Muhammed Mohiuddin, “Bu işe yararsa, bekleyen hastalar için sonsuz bir tedarik imkanı ortaya çıkacak” dedi.

Doktorlar bu tür nakil girişimleri daha önce genelde hastaların vücutları hayvan organını hemen reddettiği için başarısız olduğunu söyledi. Ancak bu sefer Maryland Üniversitesi cerrahları, hücrelerinde, organın hemen reddedilmesine neden olan bir şekeri çıkararak genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbi kullandı.

Arabanın altında kalan küçük Ömer hayata tutunamadı