Domenec Torrent Felsefesi

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 3:08 pm - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 3:08 pm

Hülya Coşkun

Fenerbahçe’de görev değişimi

Fenerbahçe futbol takımının sırlamada lig ikincisi Konyaspor karşısındaki galibiyeti son derece önemli oldu.
Konyaspor takım oyuncularının güçlü ve kazanma alışkanlığı karşısında Fenerbahçe’nin sahadaki ilk on biri rahat ve etkili oyun oynamakta zorlandı.
Bu nedenle takımların ilk on birlerinin şekillenmesi ve karşılaşma süresince gösterilen performanslar, teknik direktörün oyun sürecini yeniden ve yeniden şekillendirmesine neden olabiliyor. Burada önemli olan yedek kulübesinde görev bekleyen futbolcuların oyuna kısa sürede adapte olabilmeleri.
Dün gece oynanan karşılaşmada Mesut – Pelkas görev değişikliği bu duruma güzel bir örnek oldu.
Pelkas’ın yedek kulübesinden adeta oyunun içindeymiş gibi konsantre maçı takip ettiğini oyuna ve skora yapığı katkısı bağlamında söyleyebiliriz.
Dolayısıyla maç içi görev değişimiyle gelen galibiyet skoru, Fenerbahçe için ligi ikinci sırada tamamlama ve Şampiyonlar ligine katılma fırsatı. Bu nedenle 88. dk. Dimitris Pelkas’ın attığı galibiyet golü Fenerbahçeliler için tarihte özel bir anlam taşıyabilir.

Domenec Torrent Felsefesi

Galatasaray takımı ise G. Antep takımıyla yaptığı müsabakadan yenilgiyle ayrıldı.
Üst üste yoğun ve üst düzey maçlar oynayan takımlarda bazen bu düşüşler görülebilir.
Bu düşüşlerin nedeni olarak özellikle yaz antrenmanlarının iyi yapılmamış olması ve teknik direktör değişikliği ve zamanlaması örnek olarak verilebilir. Oyuncu/lar konsantrasyon ve güç eksikliği yaşayabilir ve sorunun giderilmesi için zamana ihtiyaç duyulur.
Bu nedenle yazının devamı bu durum göz önünde bulundurularak okunmasında fayda var.

***
Hatırlayınız, bu sezon Ocak ayına gelindiğinde Galatasaray 12 lig maçını kaybetmiş, düşme potasına girmişti.
Bu ve bilinmeyen nedenlerden dolayı Başkan Burak Elmas takımın teknik direktörü olan Fatih Terim’in görevine son vermişti.
Bu karar zamanlama açısından geç kalınmış bir yönetsel irade olsa da yapılabilmiş olması bakımından o günün şartlarında son derece önemliydi.

Bir başka önem taşıyan konu ise bugüne bakıldığında kendini gösteriyor.

Acaba 12 hafta beklenmeden Galatasaray futbol takımında teknik direktörlük değişimi yapılmış olsaydı ve (medyanın bir kısmının küçümseyerek değersizleştirmeye çalıştığı ) Domenec Torrent daha önce takımın başına getirilseydi bugün Şampiyonlar Ligi süreci devam ediyor ya da UEFA heyecanı yeni başlıyor olabilir miydi? Oyuncu/lar konsantrasyon ve güç eksikliği giderilmiş olur muydu?

Son maçlarda Galatasaraylı futbolcuların oyun oynama bütünselliğine bakıldığında bunu düşünmemek neredeyse imkansız.

Artık tüm spor dallarında elit sporcuları geliştirmek için uzun vadeli antrenman ve antrenman taahhüdü gerekiyorken kısa sürede oyuncu bireyselliklerinden ve takım oyunundan elde edilen verim, Torent’in teknik direktörlük konusunda bilgisini, vizyonunu ve iletişim becerilerini açıkça gösteriyor.

Barcelona deplasmanı ve ardından oynanan Beşiktaş derbisiyle elde ettiği başarıları spesifik ve iyi planlanmış bir antrenman, rekabet ve toparlanma süresinin profesyonel planla yönetilmiş olması sonucuna bağlanabilir.

Torent’le elde edilen bu oyun başarısı, bazı futbolcular için kariyeri boyunca optimum gelişmeye de etki edecektir.

Geldiğinden bugüne saha kenarı sakin ve zihninin çözüm odaklı çalışır duruşu, maçları yönetme tarzı ve basın toplantılarının içerikleri dikkate alındığında, Torent’in yol gösterici felsefesi beş maddede okunabilir.

  • Tüm oyuncularına farklı ihtiyaçları ve yetenekleri olan bireyler olarak saygı göstermek.
  • Tam potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak.
  • Atletik yeteneklerini, futbol becerilerini geliştirmelerine ve taktik farkındalıklarını en üst düzeye çıkarmalarına bilgi desteği vermek.
  • Aldığı tüm kararların oyuncuların menfaatine olması ve oyunun geliştirilmesini sağlamak için ekstra çaba göstermek.
  • Her zaman sabır ve nezaket içerinde kalmak olarak vurgulanabilir.

Felsefesini ve etik ilkelerini büyük çoğunlukla kaybetmiş olan “Süper Lig” futbolu göz önüne alındığında; farklı kültür, bilgi ve deneyimlere sahip futbolcu kişiliklerini kısa sürede uluslararası düzeyde iki nefis maç oynatacak ve bizlere gururla izlettirecek seviyeye getirdiği için Galatasaray Teknik direktörü Torent ve futbolcularına teşekkür ediyorum.