Dolarda ki dalgalanmanın ardından Merkez Bankası’ndan bir hamle daha!

Yayın tarihi: 25 Mart 2019 Pazartesi 12:34 pm - Güncelleme: 25 Mart 2019 Pazartesi 12:34 pm

Merkez Bankası swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltti.

Cuma günü haftalık repo işlemlerine son verilmesinden sonra bu adım teknik bir hamle olarak değerlendiriliyor. Merkez Bankası kurdaki hareketliliğin ardından bugün yeni bir adım daha attı. Merkez Bankası swap

Buna göre swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıktı.

Bankacılar cuma günkü örtülü faiz artışının ardından bu yönde bir adım beklediklerini ifade etmişlerdi. Bu adım, haftalık reponun kaldırılmasından sonra teknik bir ayarlama olarak görülüyor.

Cuma günkü sert satış baskısının ardından Merkez Bankası kademeli olarak en az 150 baz puanlık sıkılaştırma anlamına gelen likidite adımı açıklamıştı.

Merkez Bankası swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltti.

 

Nevşin Mengü’den hükümete ‘ekonomi’ göndermesi

Merkez Bankası, ‘swap’ hamlesinde bulundu: Swap nedir?
İngilizce bir kelime olan Swap, “değiş, tokuş, takas” anlamına geliyor. Ekonomide ise swap, tarafların faizi ya da döviz cinsini değiştirmek suretiyle yaptıkları takas sözleşmesidir. İki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve/veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri sözleşmeye swap sözleşmesi deniyor.

 

Swap piyasasında ağırlıklı döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görüyor. Kur Swap’ında taraflar önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli bir döviz tutarını değiştirirler ancak anapara hiçbir şekilde el değiştirmez. Çapraz döviz swapında, iki farklı para birimindeki kur riski belli bir süre bertaraf edilerek, faizi yüksek olan para biriminin faiz getirisinden yararlanma adına yapılan işlemdir. Böylece kur riski taşımadan, yüksek getiriye sahip diğer kur birimine geçilmektedir.

Swaplar fx swaplar, faiz oranı swapları (IRS), çapraz döviz swapları (CCS), emtia swapları, pay (hisse senedi) swapları, toplam getiri swapları (TRS), varyans swaplar, kredi temerrüt swapları (CDS) olarak çeşitlenebilirler.