Dolar yeniden tırmanışa geçti! Dört buçuk ay sonra ilk

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2022 Salı 9:57 am - Güncelleme: 10 Mayıs 2022 Salı 9:57 am

Dört buçuk ay sonra 15 lira seviyesini aşan dolar/TL, bu sabah 15,21’i gördü. Yabancı bankalar birçok defa sağlanan istikrarın geçici olduğu konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Başta kamunun yön belirleyici olduğu kur olmak üzere ekonomi politikalarına yönelik endişeler devam ederken, küresel faiz artışlarının riskten kaçışı tetiklemesiyle dolar/TL yaklaşık iki aydır işlem gördüğü 14,50-15 aralığını dün ilk kez yukarı yönlü kırdı.

Dolar/TL 20 Aralık’tan beri ilk kez 15’i aşarken, Reuters’ın görüşlerine başvurduğu işlemciler TL’nin dolar gibi rezerv para birimleri karşısında daha çok değer kaybetmesi gerektiğini, aksi halde mevcut politaların sürdürülmesinin daha da zorlaşacağını öngörüyorlar.

Merkez Bankası rezervleri yaktı ama dolar yine 15 TL’yi geçti

Dolar/TL bu sabaha da 15,21’i görerek başladı. Dolar/TL en son kur korumalı mevduatın (KKM) da açıklandığı 20 Aralık 2021’de 15’in üzerini görmüştü. Dolar/TL Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlarında 11 Mart’ta da 14.9950 seviyesini test etmiş, Merkez Bankası’nın (TCMB) de döviz satışlarıyla 15 seviyesini aşamamıştı.

YABANCI BANKALAR UYARMIŞTI

ABD’nin önde gelen bankalarından JPMorgan geçen hafta yayımladığı raporda, “TL’nin son dönemdeki istikrarını, küresel finansal koşullardaki sıkılaşma ve cari denge pozisyonundaki bozulma ile uyumsuz görüyoruz” demişti.

Fransız banka Societe Genarale ise dün yayımladığı bir raporda TCMB’nin yüksek enflasyona rağmen para politikası duruşunun değişmesinin düşük ihtimal olduğuna dikkat çekerek, “TL’de kademeli değer kaybı bekliyoruz” demişti.

Dolar kuru haftayı 14.95 TL’den kapattı