Dolardan tarihi rekor! 14’ü aştı 15’e koşuyor…

Yayın tarihi: 13 Aralık 2021 Pazartesi 9:43 am - Güncelleme: 13 Aralık 2021 Pazartesi 5:14 pm

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) müdahaleleri sürerken dolar/TL kuru yeni haftaya zirve yenileyerek başladı. Piyasaların açılmasıyla birlikte 14.53 TL’lik rekor seviyeye yükselen dolar 14 TL seviyesine kadar geriledi.

Küresel piyasalar Fed’in tahvil alımlarını durdurma takvimini öne çekmesi beklenen toplantı dahil olmak üzere, başlıca merkez bankalarının bu hafta gerçekleştireceği toplantılardan çıkacak kararlara odaklandı.

Bu hafta toplantı gerçekleştirecek diğer başlıca merkez bankalarından Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) da Fed’e kıyasla daha yavaş da olsa para politikalarını sıkılaştırma yoluna girmesi bekleniyor.

GÖZLER PERŞEMBE GÜNÜNE ÇEVRİLDİ

İçeride ise TCMB’nin indirim beklenen faiz kararı haftanın en önemli gündem maddesi olarak izleniyor. Aralık ayı faiz kararı 16 Aralık Perşembe günü saat 14:00’de açıklanacak.

TCMB yüksek enflasyona ve TL’de art arda gelen sert değer kayıplarına ve benzer ülkelerde sıkılaştırmaların başlamasına rağmen faiz indirimlerine devam ediyor.

TCMB, enflasyonda yükselişe yol açan unsurların geçici olduğu kanısıyla son üç ayda 400 baz puan faiz indirimi uygulamış, son PPK kararında bundan sonra para politikasında kalan sınırlı alanı Aralık ayında kullanmayı değerlendirdiğini ifade etmişti.

TCMB yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 100 baz puan indirmesi bekleniyor.

Merkez dolara müdahale için 2,1 milyar doları hiç etti

FAİZİN YÜZDE 14’E İNDİRİLMESİ BEKLENİYOR

Reuters anketine katılan 13 kurumun 12’sinin tahminleri haftalık repo faizinin 25 ile 200 baz puan indirilmesi arasında yer alırken, medyan beklentiye göre politika faizinin yüzde 14’e indirilmesi bekleniyor. Bir ekonomist politika faizinin sabit bırakılmasını bekliyor.

 

Dolar 14 TL’yi aştı Özgür Demirtaş isyan etti!

“14  TL KOMİK KALACAK”

TELE1’e konuşan Ekonomist Selçuk Geçer, Merkez Bankası’nın dolara yaptığı müdahaleyi ‘rezervle eritildi’ diye belirterek,  Merkez Bankası dolara 3 defa müdahale etti. Birincisi 10 dakika, ikinci müdahale 5 DK sürdü, üçüncü  müdahalede dolar arttı. Üç müdahalede merkez bankasının rezervleri eritildi. 14’de tutarsak 15’e gitmesini engelleyebilir miyiz? hamleleriydi” ifadelerini kullandı.

14 lira seviyesinin aşılmasıyla birlikte dolar TL kurunun 15 lira seviyelerine geleceğini söyleyen Geçer şu ifadeleri kullandı:

14 geçildi artık 15 lirayı da çok net bir şekilde göreceğimiz kesinleşti. Aralıkta enflasyon daha da artacak makas iyice artacak 1000 baz puan faiz artırımı da yetmeyecek. 1500-200 bin baz puan faiz artırımı gerekecek. 2022 içinde biz yüzde 30’larda enflasyonu konuşacağız ve göreceksiniz 2022 içinde yüzde 35 yüzde 40 aralığında bir faiz ortamını konuşuyor olacağız işsizlik alıp başını gidecek ve kontrol iyice kaybolacak. Bugün gördüğünüz bu 14-15-16 TL bu rakamlar komik kalacak. 1994’den daha beter bir süreç yaşıyoruz 94’de bütçe karadeliği bu kadar değildi. En azından 94’de istastik kurumuna güven vardı.