Trump’ın tweetinden sonra dolar fırladı!

Yayın tarihi: 14 Ekim 2019 Pazartesi 10:47 am - Güncelleme: 14 Ekim 2019 Pazartesi 3:24 pm

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Türkiye’ye yaptırımlar geliyor’ açıklaması dolar/TL’yi hareketlendirdi. Borsada kayıplar sürerken altın yüzde 1’in üzerinde değerlendi. Bugün, Türk Lirası dolar karşısında dört ayın en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırdaki terör unsurlarını arındırmak için Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik geçen hafta başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’nın piyasalarda da yankıları sürüyor. Dolar/TL bu sabaha 5.90 civarında başlamıştı ardından Dolar/TL ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye ‘büyük yaptırımlar geliyor’ açıklamasıyla yükseldi.

Başkan Trump, Kürtler’in IŞİD’li tutukluları ABD’yi olaya dahil etmek için bıraktığını savunarak, Türkiye’ye büyük yaptırımlar geliyor. İnsanlar gerçekten NATO üyesi Türkiye ile savaşacağımızı düşünüyor mu? Bitmeyen savaşlar bitecek” ifadelerini kullandı. Dolar/TL saat 14.22 itibarıyla 5.9343/5.9368’dan işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

BORSA DÜŞÜŞTE

Borsa İstanbul’da da ciddi bir düşüş söz konusu. Saat 14.22 itibarıyle BIST 100 endeksi yüzde 2.98 düşüşle 95 bin 903 puandan işlem görüyor. Endeksin söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

ALTIN HAFİF YÜKSELİŞTE

Altın fiyatlarında yüzde 1’in üzerinde yükseliş var. Saat 14.23 itibarıyla gram altın 283 TL’den, çeyrek altın 465,40 TL’den, yarım altın 931,10 TL’den, cumhuriyet altını ise 1.855,00 TL’den işlem görüyor.

‘TRUMP’TAN TALİMAT ALDIM’

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Cuma günü yaptığı açıklamada Türkiye’ye yönelik “çok kuvvetli” yeni yaptırımlar hazırlanması için Başkan Donald Trump’tan talimat aldığını söylerken, Trump Kongre ile yaptırımlar üzerinde çalıştığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise haftasonu yaptığı açıklamalarında yaptırım söylemlerine ilişkin “sürecin biraz nükteleri olarak görmek istiyorum” dedi.

‘SOMUT GELİŞMELERİ GÖRMEK GEREK’

TL’nin operasyon nedeniyle benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasının devam ettiğini Reuters’a ifade eden bir bankacı, “Dolar/TL’de teknik olarak 5.95-6.00 seviyelerine kadar yükseliş görebiliriz. Ancak yukarı hareketin daha da devam etmesi için yaptırımlar konusunda somut gelişmeleri görmek gerek. Şu an için piyasanın çok daha kötü bir senaryoyu fiyatlamadığını söyleyebiliriz” dedi.