Dolar yatırım ekosistemindeki güvenli liman konumunu koruyor

Yayın tarihi: 14 Ocak 2022 Cuma 8:53 am - Güncelleme: 14 Ocak 2022 Cuma 5:53 pm

Dünya ticaretine yön veren dolar, birikimlerin olası kayıplardan etkilenmemesi için güvenli liman arayışlarına cevap veriyor. Dünyada en yaygın rezerv para birimi olarak ticarette ulusal sınırları ortadan kaldıran dolar, tasarruflarını değerlendirmek isteyenler için de bir finansal araç görevi üstleniyor.

Farklı finansal enstrümanları kullanarak birikimlerine uzun ve kısa vadeli yön verenler tek bir noktada buluşuyor: Güven! Yatırım araçlarının popülaritesi ve evrenselliği, güven unsurunun yapı taşlarını oluşturuyor. Dünyanın en yaygın döviz birimi olarak kullanılan dolar da bu konumuyla birikimlerde hatırı sayılır bir orana sahip bulunuyor. Dünya ticaretindeki yeri ve öneminin yanı sıra, çok sayıda merkez bankasının bilançosunda yer alması da doların rezerv para birimleri arasındaki yerini sağlamlaştırıyor. Euro, İngiliz Sterlini, İsviçre Frangı, Japon Yeni gibi rezerv para birimlerine kıyasla daha çok tercih edilen dolar, kısa ve uzun vadeli güven beklentilerini karşılıyor.

Parite etkisi

Merkez bankalarının para veya kur politikalarında güveni sağlamak ve desteklemek, hazinelerin yabancı para dış ve iç borç ödemesini gerçekleştirmek için gerekli dövizleri hazır bulundurmak amacıyla başvurduğu rezerv para birimi olan dolar, global piyasalardaki hakimiyetiyle de birikimlerini korumak isteyenlere yeşil ışık yakıyor. Dolar ve yerel para birimi paritelerinden enflasyon ve faiz oranlarına kadar çok sayıda etken, ülke ekonomilerinde belirleyici bir rol üstleniyor. Doların iktisadi açıdan finansal araç olmanın ötesinde ülkeler arası ticari faaliyetlerde meta olarak kullanılması, arz-talep dengesindeki değişime bağlı olarak birikimleri olgunlaştırıyor. Tedarik zinciri ve taleplerdeki değişimler dolara hareket kazandırıyor. Yatırımlarını dövizde tutanlar bu hareketliliği birikimlerine yansıtabiliyor.

Güvenli liman arayışlarına cevap veriyor

Dünyada ihracat, turizm, sigorta, taşımacılık gibi hizmet karşılığı, üretim odaklı doğrudan ve sıcak para yatırımlarıyla ülke ekonomilerine giren dolar, yatırımların kayıplara karşı korunması için etkili bir araç işlevi görüyor. Olası fiyat dalgalanmalarında bireylerin kolaylıkla farklı bir pozisyon almasına imkan tanıması da yatırım araçları arasında öne çıkarıyor. Özellikle uzun vadedeki yukarı yönlü istikrarlı seyriyle dolar, birikimlerini değerlendirmek isteyenlerin güvenli liman arayışlarına cevap veriyor.

Birikimler kayıplara karşı güven arayışında

Online ticaret platformları aracılığıyla birikimlerini yönetme gücüne erişen yatırımcılar, saniyeler içinde döviz alım-satım işlemi gerçekleştirebiliyor. Kur farklılıklarından faydalanarak birikimlerini olası kayıplara karşı güvence altına alabiliyor. Döviz piyasasının yıldızı olan dolar, yatırımcılara potansiyel risklerden uzaklaşma ve kur hareketine bağlı olarak fırsatları değerlendirme imkânı sunuyor. Haftanın 7 günü, 24 saat işlem yapma imkanıyla hisse senedi, tahvil ya da vadeli işlem piyasalarına kıyasla zaman kavramını esnekleştiriyor. Komisyon masrafını ortadan kaldırarak yatırım maliyetlerini sıfırlıyor. Orta ve büyük ölçekli sermaye sahiplerinden dev uluslararası şirketlere, birikimlerini değerlendirmek isteyen bireylere kadar yatırım ekosisteminin tüm aktörlerini aynı fotoğraf karesinde buluşturuyor.

Kur değişimleri fırsatlar yaratıyor

Döviz kurları, küresel gelişmelere bağlı olarak hareket kazanıyor. Para birimlerindeki değişim, dolar kurunun dinamizmini belirliyor. Yatırımcılar, online platformlar üzerinden dövizdeki hareketliliği takip ederek hızla pozisyon alabiliyor, dolar odaklı yatırım fonlarını tercih ederek birikimlerine profesyonellerin desteğini katabiliyor. Öte yandan rezerv para birimlerinin yön verdiği döviz yatırımı, tasarrufların koruma altına alınması açısından da yatırımcılara yol gösteriyor. Örneğin, tasarruflarını dolarda değerlendiren yatırımcılar, euronun dolar karşısındaki değerini artırmasıyla tasarruflarını bu para birimine çevirebiliyor. Böylece tasarruflarının değerini koruyarak EUR/USD performansından ek gelir imkanı sağlıyor. Kur değişimleri yatırımlar için potansiyel fırsatlar yaratıyor. Olası yükseliş ve düşüşlerde, yatırımcılar tasarruflarını korumak amacıyla hızlı hareket edebiliyor.

Binomo ailesinde yerinizi alın!

Bireylerin ek gelir arayışlarına cevap vererek yatırımcı ekosisteminde farklı kimlikler elde etmelerinin kapılarını aralayan online ticaret platformu Binomo, tasarruflarını en doğru şekilde yönetmek ve birikimlerini artırmak isteyenleri bir araya getiriyor. Türkiye dahil 133 ülkede hizmet veren Binomo, yatırım ekosistemine dahil olmak isteyenlere ve deneyim sahibi yatırımcılara hedef odaklı bir yol haritası sunuyor. Yatırımcılarla çözüm ortaklığı kuran yaklaşımı ve yatırım yapmayı kolaylaştıran dinamikleriyle yatırımlarına farklı bakış açılarıyla yön vermek isteyenlere ticari kimlik kazandırıyor. Binomo, ek gelir elde etmek isteyen herkese döviz kurları dahil 70’den fazla varlığa yatırım yapma olanağı sunuyor.

Siz de online ticaret platformları aracılığıyla tasarruflarınızı dövizde değerlendirerek birikimlerinize yön vermek isterseniz, Binomo’nun mobil uygulamasını App Store veya Google Play’den indirebilir, eğitici video serisiyle finansal okuryazar olabilirsiniz! Lütfen unutmayın: Ticaret her zaman risk barındırır ve her işlemde ek gelir etmeniz mümkün değildir. Bunu bilerek işlem yapmak, yatırımcının risklerle ilgili haberdar olmasını da sağlayacaktır.