Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı! 28,09 TL seviyesini test etti

Yayın tarihi: 9 Ekim 2023 Pazartesi 12:23 pm - Güncelleme: 9 Ekim 2023 Pazartesi 12:27 pm

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 30’a çıkarma kararı sonrasında dolar kurundaki yükseliş devam ediyor. 28.09 TL seviyesini test ederek tüm zamanların rekorunu kıran dolar kuru, şu dakikalarda 27,70 TL seviyesinde işlem görüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dolar kurundaki artış hızlandı. 28 Mayıs’ta yapılan seçimlerden önce 19 TL bandında olan dolar kuru seçimlerden sonra rekor üstüne rekor kırdı. Merkez Bankası’nın arka arkaya faiz artırımları da doların ateşini söndürmeye yetmedi. Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,2 artışla 27,6120’den kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,09 TL seviyesini test ederek tüm zamanların rekorunu kırdı.

ABD ENFLASYON VERİSİNİN ÖNEMİ

Öte yandan ABD’de Cuma günü açıklanan veriler tarım dışı istihdamın tahminlerden çok daha hızlı arttığını göstererek para politikasının yönünü tayin etmeye çalışan yatırımcılar için bu hafta açıklanacak olan ABD enflasyon verisinin önemini artırdı.

IMF’NİN TÜRKİYE ZİYARETİ

Yurt içinde ise, Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ziyareti ardından yayımladığı raporda ekonomi politikalarında seçimlerin ardından başlayan değişimin riskleri azalttığını, yatırımcı güvenini artırdığını bu değişimin ivme kazanarak devam etmesi gerektiğini belirtti. Raporda politika bileşiminde yaşanan değişimin hızlanarak devam etmesi gerektiğine de dikkat çekilerek, “Bunun için beklenen enflasyona göre belirlenecek olan politika faizi daraltıcı etki yaratarak dezenflasyona öncelik verilmeli, para ve kredi piyasalarının işlevselliğini artıracak şekilde regülasyonların serbestleştirilmeli ve bütçe açığının kontrol altına alınmalı” önerileri dile getirildi.

Ne dolar ne altın! TÜİK en çok kazandıranı açıkladı