Dolardan faiz öncesi yeni zirve

Yayın tarihi: 15 Aralık 2021 Çarşamba 9:40 am - Güncelleme: 15 Aralık 2021 Çarşamba 4:03 pm

FED ve Merkez Bankası’nın kritik faiz kararı öncesi dolar tarihi zirvesini 14,76 TL’ye taşıdı. Euro ise 16,63 TL’yi aştı.

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) 4 milyar doları aştığı belirtilen dört doğrudan müdahalesine rağmen 14 seviyesinin üzerinde 15 hemen altında işlem görmeye devam ediyor.

Güne 14.50’li seviyelerde başlayan Dolar/TL kuru 14,76’yi görürken, euro/TL ise 16,63 liradan işlem görüyor.

GÖZLER FED VE MERKEZ’DE

Öte yandan gözler faiz Amerikan Merkez Bankası (FED) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda. Türkiye’de enflasyon endişeleri artarken TCMB’nin yine de faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor.

Piyasa beklentisi 100 baz puanlık bir faiz indirimi geleceği yönünde oluşmuş durumda. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kasım toplantısında 100 baz puanlık faiz indirimine giderek politika faizi yüzde 15’e çekmişti.

MERKEZ BANKASI DÖRT KEZ MÜDAHALE ETTİ

Döviz kurlarındaki artış durdurulamazken, Merkez Bankası’ndan dört doğrudan müdahale geldi.

TCMB’nin 1, 3 ve 10 Aralık’taki müdahalelerinde bankacıların TCMB verilerinden yaptığı hesaplamaya göre 2 milyar dolara yakın döviz satışı yapıldı.

Dünya’da yer alan habere göre, pazartesi günkü müdahale ise dört işlemcinin hesaplamasına göre 2-2.5 milyar dolar ile ilk üç müdahalenin toplamından da fazla oldu.

Bankacılar müdahale verilerin önümüzdeki birkaç günde daha net hesaplanabilir hale geleceğini ancak toplam müdahalenin 4 milyar doların üzerinde gerçekmiş olduğunu belirtiyorlar.

TL’NİN DEĞER KAYBI YÜZDE 50’Yİ AŞTI

Son yıllarda TCMB ve ekonomi yönetiminde sık sık değişikliğe gidilmesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz istekleri ile üretim sebebiyle Türk Lirası’nın dolar karşısındaki bu seneki değer kaybı 14,99 rekoruna göre yüzde 50’yi aştı.

Müdahale kâr etmedi, dolar yine 14’ü aştı