Merkez Bankası kararı dövizi zıplattı

Yayın tarihi: 25 Nisan 2019 Perşembe 10:24 am - Güncelleme: 25 Nisan 2019 Perşembe 3:14 pm

ABD ile ilişkilere yönelik endişeler ve İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin baskısı devam ederken; kur güne 5.88 seviyesinde başladı. Merkez bankası faizlerde değişiklik yapmama kararı aldı, piyasaların karara tepkisi sert oldu. Türk lirasında değer kaybı hızlandı, Dolar 5.96 seviyesine çıktı.

Merkez bankası para politikası kurulu faiz kararını açıkladı. Para politikası kurulu toplantıda politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutarken, parasal duruşun enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirleneceğini belirtti.

Merkez Bankası faiz kararı: Sürpriz yapmadı

Banka mart ayı kurul metninde yer alan “ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” söylemine ise nisan ayı metninde yer vermedi.

 

Fitch Solutions tarafından önceki gün yapılan değerlendirmede de yabancı yatırımcılardan para girişini özendirmeye gerek duyduğu ve lokal tasarruf sahipleri için TL’nin çekiciliğini artırmaya gerek duyduğu göz önüne alındığında TCMB’nin önümüzdeki aylarda politika faizini gevşetecek alanının pek olmadığı belirtildi. Dolar/TL saat 14:49 itibari ile 5.9513/5.9525 seviyesinde işlem görüyor.

TL’nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 10’u bulmuş durumda.

Bankacılar kurun her gün yukarı hareketini sürdürdüğünü belirtirken, mevcut riskler devam ettikçe yükselişin önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyor.

TL’yi son dönemde baskılayan ana unsurlar olarak YSK tarafından değerlendirilen AKP’nin İstanbul seçiminin tekrarlanması talebi, ABD’nin İran’dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdirecek olması, S-400 ve F-35 konuları nedeniyle ABD ile yaşanan gerginlik, TCMB’nin rezervlerine ilişkin endişeler öne çıkıyor. Bankacılar TCMB rezervlerinde düşüş yaşanmasını “izaha muhtaç” olarak özetliyorlar ve sürece ilişkin TCMB’den bilgilendirme beklemeye devam ediliyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’dan petrol ithal eden ülkelere yönelik yaptırım muafiyetlerini Mayıs’ta süreleri dolduktan sonra yenilememe kararı alması piyasalarda endişe unsuru. Zira aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler ithalatı kısa süre içinde durdurmamaları halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz” demişti.

Bu gelişmeler petrol fiyatlarında da yükseliş neden olurken, Türkiye gibi petrol ihracatçısı ülkeleri de olumsuz etkiliyor.

Öte yandan dolar küresel bazda değer kazanıyor. Dolar endeksi eurodaki zayıf seyrin etkisiyle dün 23 ayın zirvesi olan 98.189’a yükseldikten sonra bugün yüzde 0.15 düşüşle 98.027 seviyesinde bulunuyor. Euro, Almanya’da büyümenin yavaşladığına dair yeniden gündeme gelen endişelerle dün 22 ayın dip seviyesine geriledikten sonra bugün yatay seyrediyor.

Tahvil bono piyasasında ise Pazartesi günü spot kapanışta yüzde 17.99 olan 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde ortalama yüzde 18.22, valörde son işlemde yüzde 18.30 seviyesindeydi.

Pazartesi günü ihalesi yapılan yeni iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 22.7, valörde son işlemde yüzde 22.70 seviyesindeydi.