Doların ateşi düşmüyor: Merkez Bankasından bir günde ikinci hamle

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2019 Perşembe 11:55 am - Güncelleme: 9 Mayıs 2019 Perşembe 4:44 pm

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimlerini iptal kararı sonrası yükselişe geçen TL’de değer kaybı hız kazandı. Dolar 6.25’e dayandı euro da ise 7 lira seviyesi görüldü. Merkez Bankası bankaların Merkez’e yatırmakla yükümlü olduğu zorunlu karşılık oranlarını döviz cinsinden azalttı. Bu sayede bankaların elinde daha fazla döviz tutmaları ve dövizin yükselişinin önünü kesmek amaçlanıyor. Merkez’den yapılan açıklamaya göre hamlenin ardından piyasaya 2.8 milyar dolar likidite sağlanması ve piyasadan 7.2 milyar TL likidite çekilmesi planlanıyor.

İstanbul seçimleri ve ABD ile ilişkiler başta olmak üzere MB rezervleri, yüksek dolarizasyon gibi TL’yi zorlayan başlıkların gündemdeki yerini koruduğu bir ortamda Çin-ABD müzakerelerinde iyimserliğin kaybolması ve İran-ABD arasında artan gerilimin de etkisiyle dolar 6.25 sınırına, euro da 7 liraya tırmandı.

Euro/TL, 11 Ekim 2018’den bu yana ilk kez 7 lirayı aştı ve 7.0041’i test etti. Dolar kuru da 6.2453’e kadar yükseldi. Sterlin ise 8.1366 liraya tırmandı.

Küresel piyasalarda bozulan risk iştahı ve TL’deki kayıplara paralel Borsa İstanbul’un BIST 100 endeksi 89.000 puana geriledi.

Bu arada Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS’ler bugün 483 baz puana yükselerek Eylül 2018’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

MERKEZ BANKASI DOLAR KURU HAMLESİ

TCMB 1 haftalık repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiğini açıkladı.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada “Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır.” dendi.

Açıklama öncesinde 6.25 civarında seyreden dolar/TL, 6.22’lere çekildi.