Dolandırıcılıkta yapay zeka dönemi! “Tüm Türkiye’nin kişisel verileri korsanların elinde”

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2024 Salı 10:11 am - Güncelleme: 2 Temmuz 2024 Salı 10:11 am

Gazeteci Murat Ağırel, ‘yapay zeka ile dolandırıcılık’ konusunu gündeme getirdi. Bir bilgisayar mühendisiyle konuştuklarını aktaran Ağırel, tüm Türkiye’nin kişisel verilerinin korsanların elinde olduğunu ve 50- 100 Türk Lirası gibi rakamlara sosyal medya mecralarında sattıklarını yazdı.

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte dolandırıcılık da farklı bir boyuta taşındı. Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel bugünkü yazısında, dolandırıcıların yapay zekadan yardı aldıklarına dikkat çekti.

Bir bilgisayar mühendisiyle konuştuğunu aktaran Ağırel şu ifadeleri kullandı:

“Bilgisayar mühendisi genç bir kardeşim aradı.

‘Abi, sen daima gündeme getiriyorsun ama iş senin tahmininden çok daha büyük boyutta’ dedi.

Buluştuk anlattı ve gösterdi.

Şu anda tüm Türkiye’nin kişisel verileri korsanların elinde ve 50- 100 Türk Lirası gibi komik rakamlara sosyal medya mecralarında satıyorlar. Kişinin telefonu, TC kimlik numarası, tapu kayıtları, akraba bağları hatta ve hatta GPRS konum bilgileri dahi sosyal medya uygulamalarında satılıyor.

İş bir adım ileri gitmiş.

Meğer dolandırıcılar artık yapay zekâ kullanıyorlarmış.

“TÜM BİLGİLERİM ÇIKTI”

Mesela bir kişinin bilgilerine yasadışı şekilde ulaşmak istiyorsunuz. Bilgileri satan kişiye ulaştınız. Kişi sizden TC kimlik numarasını veya adı soyadını istiyor. Yeni uygulama ise yapay zekâ ile birleştirilmiş bir uygulama.

Yapay zekâya sadece adı-soyadı, mesleğini söylüyorsunuz uygulama size kişinin yedi şeceresini döküyor. Tüm akrabalık bağını geçtim, tapu araç bilgileri, ev adresinin konum bilgileri, yargılandığı dosyaları, kişiler ile bağlantılarını tanışıklıkları gösteriyor. Benim adım soyadım girilerek sorgulama yapıldı ve karşılığında tüm bilgilerim çıktı.

Hatta bu uygulamayı ilerletip anlık konum bilgisi dahi yapılabilirmiş.”

Dolandırıcılar yöntem değiştirdi: Kapora vermeden bu ilanlara dikkat edin!

Kaynak: TELE1