Dolandırıcılık arttı… Instagram hesabınızın çalınmaması için önlemler ve çözümler!

Yayın tarihi: 31 Mart 2022 Perşembe 6:05 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2022 Cuma 4:25 pm

Alp Yanardağ / TELE1 

Popüler sosyal medya platformunda dolandırıcılık olayları ve hesapların çalınması son zamanlarda yüksek bir orana çıktı ve gittikçe artıyor. Sadece ünlü Instagram hesaplarının değil, gerçek bir kullanıcıya ait tüm hesaplar tehlike altında…

Sosyal medya dünyada pek çok insanın kullandığı bir platform. Özellikle Instagram bu uygulamaların başında geliyor. 2010 yılındaki açıldıktan sonra kısa sürede popüler olan Instagram tam 12 yıl sonra şuan dünya çapında 1.5 milyar kullanıcıyı aşmış durumda.

SADECE YÜKSEK TAKİPÇİLİ ÜNLÜLER HEDEF DEĞİL

Bundan dolayı özellikle Instagram kullanıcıları dolandırıcıların hedefi haline gelmiş durumda. Yüzbinlerce hatta milyonlarca takipçilere sahip bazı isimlerden Gamze Özçelik, Balçiçek İlter, Aygün Aydın, Seda Akgül, Bülent Şakrak, Aslı Omag, Erdal Özyağcılar, Instagram hesaplarının çalındığını açıklayan ünlülerden sadece bazıları.

INSTAGRAM’DA DOLANDIRICILIK

Sosyal medyada ve özellikle Instagram’da en çok rastladığımız suç türlerinden bir tanesi ise dolandırıcılık. Kullanıcılar uzun zamandır dolandırıcılık mesajlarıyla karşılaşıyor. Maillere gelen linkler ile başlayan süreç, daha sonra Direkt Mesajlar ile devam etti. Tehdit, şantaj gibi mailler ve mesajlar artık yerini daha çok kullanıcıları kandırmaya, aldatmaya dönük olan mesajlara bıraktı.

Bu mesajlardaki linke tıkladığınızda yönlendirdiği sayfada telefona virüs girebiliyor veya doğrudan casus yazılım yükleyebiliyor. Ya da kullanıcıyı kandırarak bilgilerini girdirebiliyor.
Böylelikle dolandırıcılar, kullanıcıların hesap bilgilerine, şifrelerine ve kredi kartı gibi bilgilere erişebiliyor.

HANGİ TÜR YÖNTEMLER KULLANILIYOR?

1) Ödül, Çek, Para Kazandınız Mesajları: Başka tanımadığınız hesaplardan gelen kısa yoldan para kazanma, kar elde etme, yatırım yapma veya hediye çeki, kuponu gibi mesajlar içindeki gönderilen linkler. Tıkladığınız tuzağa girmiş oluyorsunuz.

2) Meslek Grubu Şikayet Mesajları: Bu yöntem diğerine biraz daha inandırıcı olabiliyor. Doktor, Avukat, Mühendis vb. sahte hesaplar açıyorlar ve yine bot hesaplarla bu hesapları takip ettirerek 5 bin 10 bin kişilik sahte hesaplar oluşturuyorlar.

Ardından mesleğinize göre size mesaj atıyorlar ve bulunduğunuz meslek grubunun oluşturduğu platformda hakkınızda olumsuz yazılar, şikayetler ve hatta karalamalar yapıldığını söylüyorlar. Bunları da okumanız için de size bir link gönderiyorlar. Psikolojik olarak “Ne demişler hakkımda acaba?” diye merak duygusu ile tıkladığınızda yemi yutmuş oluyorsunuz.

3) Instagram Telif Hakkı Mesajları: Özellikle geçen yıl yaygınlaşan bu dolandırıcılık türü, çok sayıda kullanıcının hesabının çalınmasına yol açtı. Instagram amblem fotoğraflı ve İngilizce veya Türkçe “Telif Hakkı, Telif, Resmi Telif Hesabı” gibi hesap isimleriyle kişilerin kullandığı dilden son derece kurumsal bir dille yazılmış bir mesaj geliyor.

Paylaştığınız içeriğin telif hakkına takıldığını ve topluluk kurallarını ihlal ettiğini söylüyor. Dahası 24 veya 48 saat içinde gönderilen linkteki formun doldurulmazsa hesabınızın kalıcı olarak silineceği söyleniyor. İşte bu noktada kullanıcıda devreye giren panik ile beraber linke tıklandığında olan oluyor. Hesap dolandırıcıların eline geçiyor.

4) Arkadaşlarınızın Çalınan Hesabından Atılan Mesajlar: Bu yöntem ise en tehlikeli olanı. Çünkü takip/arkadaş listenizde yukarıda sıraladığımız yöntemlere kurban gitmiş kişilerin hesaplarına giriyorlar ve oradan bazen Hikaye olarak bazen gönderi tıklamanızı istedikleri dolandırıcılık linkine dönük paylaşım yapıyorlar. Dahası 3. yöntem olan Telif Hakkı mesajını daha inandırıcı kılmak için çaldıkları arkadaşınızın hesabını tamamen değiştirdikten sonra size telif hakkı mesajı atıyorlar. Böylelikle sanki Instagram’dan mesaj gelmiş gibi doğrudan istek mesajı yerine, kayıtlı mesaj kutunuza düşüyor.

Hatta doğrudan size Direkt Mesaj ile “Dostça, samimi olarak, hatta rol yaparak link mesajları gönderiyorlar. Dahası “Şuraya tıkla giriş yap bana şu kadar para gelecek, seni de görürüm” tarzı mesajlar bile atıyorlar. Eğer linke tıklarsanız yine gidiyor hesabınız.

HESABI ÇALINAN KULLANICILARIN ANLATTIKLARI

Hesabı çalınan Mert H. ve Berna C. isimli Instagram kullanıcıları TELE1’den Alp Yanardağ’a anlattı.

Hesabınız nasıl çalındı?

Berna C. : Kendi işlerimle ilgileniyordum. Instagram’dan gelen mesaja baktım, telif hakkıyla alakalı resmi yazı gibi bir mesaj gelmişti. Nereden geldiğine bakmadım sadece amblemi falan gördüm. Form doldurmamı istiyordu yoksa hesap silinecek diyordu. O an işlerim yoğunlaştı hızlıca yapayım da aradan çıksın dedim. İşte sonra fark ettim hesabımın çalındığını.

Mert H. : Arkadaşımdan bir mesaj geldi, bir şeyler yazmış linke de tıklamamı söylüyordu. Ben de dikkat etmedim tıkladım o an çalındı hesabım.

Hesabınızı kurtarabildiniz mi?

Berna C. : Denedim. Instagram’a mesaj attım benden bazı bilgiler ve selfie çekmemi istedi ancak o mesaj süreliymiş. Onu kaçırdım şimdi de geri alamıyorum, sinir oldum.

Mert H. : Hemen Instagram’ın destek bölümüne ulaşmaya çalıştım ama olmadı hata verdi. VPN kullanarak ulaştım ve bana selfie çekmemi söylüyordu verilen süre içinde. Ben de hızlıca selfie çektim ve birkaç saat içinde hesabımı geri aldım.

LINKE TIKLAMAYIN VE TUZAK SORUSU SORUN

Bu dolandırıcılık yöntemlerine karşı en başta önlemeniz uyanık olmak ve gelen link mesajlarına şüpheci bir şekilde yaklaşmak ve çok emin olmadan tıklamamak. Fark ettiğiniz zaman ise hemen şikayet mesajı yollayarak Instagram veya kullandığınız sosyal medya platformuna bu durumu ihbar etmek.

Ancak sizi gafil avlayabilecek olan yöntem ise hesabı çalınan bir arkadaşınızdan gelen link içerikli bir mesaj. En dikkat edilmesi gereken nokta ise bu konu. Gönderen kişi arkadaşınız veya tanıdığınız ise Linke tıklamadan önce; Sadece ikinizin veya az sayıda insanın bilebileceği ve yazılı ortamda bulunmayacak bir soru sormak.

Hatta bu soruyu tuzaklı bir soru şekilde sorarsanız dolandırıcılar bu konuda çaresiz kalıyor ve planları bozuluyor. Soruyu görseler bile cevapsız bırakmak zorunda kalıyor.

ALINACAK ÖNLEMLER VE HESAP KURTARMA ÇÖZÜMÜ

Kullanıcı Hesaplarının çalınma ihtimaline karşı daha somut önlemler de alınmasında fayda var. Bunlar sosyal medya hesaplarınızı ve özellikle Instagram hesabınızın güvenliğini güçlendirecek olan güvenlik önlemleri.

Eğer hesabınız çalınırsa yada çalındıysa, hesabınızı kurtarmak için doğrudan ve en kısa sürede Instagram’a yazmanız ve sizden istenen adımları yerine getirmeniz gerekli. Özellikle kısıtlı sürede yollamanızı talep ettikleri “Selfie” fotoğrafını zaman geçirmeden göndermeniz gerek.

Sırasıyla;

  •  Tahmin edilemeyecek daha güçlü ve komplike bir şifre.
  •  Zaman içinde değişen Cep Telefonu, numara ve E-Postanın güncel ve tekrardan doğrulanmış olması.
  •  Son olarak en etkili olanı telefonunuza gelen bir kod ile girilmesini sağlayan çift faktörlü doğrulama sistemini aktif etmek.

Dolandırıcıların yeni yöntemi: WhatsApp’tan gelen bu mesaja cevap vermeyin!