Dolandırıcıların yeni taktiği: Koronavirüs aşıları

Yayın tarihi: 6 Ocak 2021 Çarşamba 2:23 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2021 Çarşamba 2:25 pm

Geçen hafta Çin’den Türkiye’ye gelen koronavirüs aşıları dolandırıcıların yeni tuzağı haline geldi. Dolandırıcılara karşı uyaran Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz, “Sağlık Bakanlığı tarafından kişilere bir kısa mesaj veya elektronik posta gönderilmesi gibi bir durum söz konusu değildir” dedi.

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ilk aşılar Çin’den Türkiye’ye geçen hafta geldi. Aşıların, Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu’nda incelemeleri başladı. Aşıların 14 gün sürecek olan araştırma çalışmaları devam ederken siber dolandırıcılar yeni bir yöntemle vatandaşları dolandırmaya başladı.

Aşı sürecinin nasıl işleyeceğini anlatan Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, ‘’Sizden kredi kartı, banka hesap numarası gibi bilgilerinizi isteyen web sayfalarına veya dolandırıcılık içerikli kısa mesajlara, elektronik postalara vatandaşlarımız itibar etmemelidir. Böyle bir uygulama yoktur” ifadelerini kullandı.

İNAKTİVE VİRÜS AŞISI

‘’Ülkemizde aşılama başlamış değildir. Eğer size böyle bir mesaj veya elektronik posta gelirse bunun şüpheli olduğunu göz önünde bulundurmalısınız ve kesinlikle bu mesajlardaki bağlantıya tıklayarak kişisel bilgilerinizi vermemelisiniz.’’ açıklamasını yapan Doç. Dr. Kayıpmaz konuşmasına şöyle devam etti, “Burada uygulama e-Nabız’dan ve 184 numaralı Sağlık Bakanlığı İletişim Sistemi’nden yapılacaktır. Ülkemize gelen inaktive virüs aşısının vatandaşlarımıza ücretsiz olarak yapılacağını zaten daha önce Sağlık Bakanımız duyurmuştu. Bu inaktive aşılar için bir ücret talep edilmesi şu an için söz konusu değildir. Bu aşıları ücretli biçimde yapacağını birileri size mesaj veya elektronik posta yoluyla iletiyorsa çok büyük olasılıkla dolandırıcıdır.”