Doktorlardan bakanlığa sağlık çalışanları için Plaquenil önerisi: Maliyeti 17 lira

Yayın tarihi: 20 Mart 2020 Cuma 10:19 pm - Güncelleme: 20 Mart 2020 Cuma 10:23 pm

Onkologlar Prof. Dr. Mutlu Demiray ile Dr. Süalp Tansan, sağlık personellerinin yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunabilmesi için bir öneri metni hazırladı. Metinde, ticari adı Plaquenil olan ilacın sağlık çalışanları için temini öneriliyor.

Onkologlar Prof. Dr. Mutlu Demiray ile Dr. Süalp Tansan, sağlık personellerinin koronavirüs salgınından korunabilmesi için bir öneri metni hazırladı.

Öneriden bir bölüm şöyle:

“Çin’de tüm vakaların yüzde 3’ünden fazlası sağlık çalışanı. İtalya’da COVID-19 vakalarının yüzde 8,3’ü sağlık çalışanları. Portekiz’de bu oran oradaki meslektaşlarımız tarafından yüzde 20 olarak bildiriliyor. Çin’de COVID-19 enfeksiyonu olan sağlık çalışanlarının yüzde 15’inde hastalık çok ağır seyrediyor.

Günümüzde COVID-19 için kanıtlanmış bir koruma yöntemi bulunmamaktadır. Tedavide kullanılan ilaçların başında hidroksiklorokin gelmektedir.

Hidroksiklorokin (ticari ismiyle Plaquenil) özellikle romatolojik hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılan bir ilaçtır. Bu ilacın koronavirüslere karşı etkili olduğu ilk olarak 2006 yılında gösterildi. Bugünlerde artan klinik tecrübeler doğrultusunda COVID-19 hastalığı, yani SARS-CoV-2 enfeksiyonun tedavisinde diğer ilaçlarla beraber etkili olduğu gözleniyor.

COVID-19 tedavisi yapılan sağlık kuruluşları personel sayısı kadar 21 günde bir Hidroksiklorokin 200 mg tablet Sağlık Bakanlığı’nın uygun gördüğü şekilde temin edebilirler.

Türkiye’de 1 ila 1,2 milyon sağlık çalışanının maksimum yüzde 60’ı COVID-19 hastalarına bakma durumunda olurlarsa bu, en yüksek ihtiyacın olacağı dönemde 21 günde bir 20 bin kutu Hidroksiklorokin 200 mg tablet demek. İlacın kutu maliyeti 17 lira olduğundan 21 günde bir sisteme getireceği maddi yük 374 bin lira olacaktır. Bu miktar 10 hastanın yoğun bakım maliyetinden daha düşük bir miktardır.

Bu uygulama için Sağlık Bakanlığı’nda acil bir birim kurulup, ilaç üreticileri ile görüşülüp, Sağlık Müdürlüğü bildirim formlarını düzenleyip harekete geçmek gerekecektir”.

Tavsiye metninin tamamı için tıklayınız.