Doktor Öz’ün AKP bağlantısı sorgulanıyor

Yayın tarihi: 8 Mayıs 2022 Pazar 9:18 am - Güncelleme: 8 Mayıs 2022 Pazar 9:21 am

Yılmaz Polat

ABD’nin Pensilvanya Eyaleti’nde Cumhuriyetçi Parti’den siyasete soyunan Türk asıllı Doktor Mehmet Öz’ün AKP Hükümeti’yle bağlantısı sorgulanıyor.

Önümüzdeki Kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinde Cumhuriyetçi partiden Senatör adayı olmak için ön seçimlerde yarışan medyatik doktor Öz’ün AKP’yle ilişkisi gündemden düşmüyor.

Eski Başkan Trump’ın Mehmet Öz’ü desteklediğini açıklamasından sonra Trump’ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’da Öz’ün rakibi Dave McCormick’ten yana tavır aldı, Öz’ün Türk Hükümetiyle bağlantısı iddiasını eleştirdi. Pompeo, Washington Post Gazetesi’nde yer alan Öz’ün 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde New York Konsolosluğu’nda oy kullanırken yayınlanan fotoğrafına atıfta bulunarak, ‘ABD Senatosu’nun ulusal güvenlik konularında oy kullanan yüz üyesinden biri olarak konunun kapsamını ve derinliğini anlamalıyız’ dedi. Öz’ün kampanya sözcüsü Brittany Yanick, Türk vatandaşlığının Amerika Birleşik Devletleri için herhangi bir güvenlik tehdidi oluşturmadığını ve ‘Senatoya seçildiğinde Türk vatandaşlığından vazgeçeceğini söylediğini’ bildirdi. Yanick ‘seçimde oy kullanmak, Dr. Öz’un hiçbir zaman dahil olmadığı Türk hükümetinin siyasi çalışmalarına aktif olarak katılmaktan çok farklıdır’ dedi.

Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’nun Facebook sayfasında yayınlanan 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimi için Öz’ün oy pusulasını sandığa attığını gösteriyor.

Öz’ün sözcüsü Yanick, ABC News’e ‘ Öz’ün seçimde Erdoğan’a değil, Muharrem İnce’ye oy verdiğini’ öne sürdü. Yanick, Öz’un Erdoğan’a karşı kamuoyu önünde tavır alıp almadığı sorulduğunda ABC News’e ‘Öz’un Ocak 2022’deki bir kampanya etkinliğinde Senato’da “Erdoğan’ı en sert eleştiren kişi olacağını” söylediğini aktardı, ‘büyürken saygı duyduğum ülke, önemli İslami yönetim unsurlarının olmadığı laik bir ülkeydi, ve diktatörlük de değildi.’ dedi.

Öz’ü eleştirenler, şöhretini Erdoğan’ın muhalefet üzerindeki baskılarını ve diğer demokratik gerilemeleri kınamak için bir platform olarak kullanmadığını belirtiyor, Erdoğan’ın kontrolündeki Türk Hava Yolları’yla yüklü miktarda bir reklam anlaşması yaptığını ve Türkiye’deki finansal bağlarının güçlü olduğuna dikkat çekiyor, kaybetmek istemediğini söylüyor.

Pensilvanya Senato ön seçimi 17 Mayıs’ta yapılacak.