Psikolog Yazar Doğan Cüceloğlu yaşamını yitirdi

Yayın tarihi: 16 Şubat 2021 Salı 4:28 pm - Güncelleme: 16 Şubat 2021 Salı 7:59 pm

83 yaşındaki ünlü psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu, Beşiktaş’taki evinde ölü bulundu.

İstanbul Beşiktaş’ta yaşayan ünlü psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu, evinde ölü bulundu. Cüceloğlu’nda herhangi bir darp cebir izinin olmadığı öğrenildi. Cüceloğlu’nun ilk belirlemelere göre,  evinde düşüp kafasını yere çarparak hayatını kaybettiği  öğrenildi.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Emniyet’ten flaş Doğan Cüceloğlu açıklaması

“ANNEN YOK, KİMSEN YOK”

Doğan Cüceloğlu’nun, 10 yaşındayken kaybettiği annesini ve ölümünü anlattığı anlar sosyal medyada yine gündem oldu. Cüceloğlu, annesinin vefatının ardından yaşadıklarını ve hissettiklerini GZT’de yayımlanan söyleşisinde şöyle anlatmıştı:

” ‘Annem hastalandı ve öldü’ diyorlar ama bir şeyler oldu. Ben kelime olarak biliyorum, öldü, yok. Ama hep içimde ‘misafirliğe gitti, 1 gün sonra gelecek, 2 gün sonra gelecek’ diye bakıyorum. 3 gün geçti gelmedi, 4 gün geçti gelmedi, 5 gün geçti gelmedi… Ve bir gün dedim ki, ‘Ben annemi bir daha göremeyeceğim, annemi bir daha göremeyeceğim.’ O zaman ölüm, o zaman farkına vardım. ‘Bir daha göremeyeceğim.’. Ve kaçtım mezarının başına gittim. Orada toprağın altında annem. Ve böyle kalakaldım. ‘Annemi bir daha göremeyeceğim, annem öldü.’ Eve geldim babama bakıyorum. Diyorum, ‘Allah’ım inşallah babam ölmez.’ Öğrendim artık, demek ki ölünebiliyor… Ve o gün, tabi babam da kendine özgü bir sürü sorunları var, sıkıntıları var. Ve kendisi de 4 yaşından itibaren babasız büyümüş. Öyle bir durumda. Bir şey yapmıştım, “Niye öyle yapıyorsun?” diye bağırdı. Ben kalakaldım. Ve enteresan bir şekilde çocuk aklımla şuna karar vermişim, ‘Annen yok, kimsen yok.’ Ve böyle bir karar verdiğimi yıllar sonra anladım. ‘Annen yok, kimsen yok…’ O zaman kimsen yoksa senin bir şey istemeye hakkın yok. Sadece başkalarını memnun etmeye çalışırsın. Annen yok, kimsen yok… Ve bunun farkına vardığım zaman tabii kendimi yavaş yavaş fark edip hem yaşam ekibimi keşfetmeye çalışıyorum hem de kendimi var etmeye çalışıyorum. Çünkü yolculuk yapan birisi var. Onu fark etme meselesi, böylelikle bir farkına varış yolculuğu halen devam ediyor. Ve farkına vardığım derecede farkına vardırmaya çalışıyorum, paylaşarak.”

DOĞAN CÜCELOĞLU KİMDİR?

1938 yılında doğan Doğan Cüceloğlu, on bir çocuklu bir ailenin on birinci çocuğu olan Doğan Cüceloğlu, Mersin’in Silifke kasabasında dünyaya geldi. On yaşındayken annesini kaybetti. Silifke’de en yüksek dereceli okul olan ortaokulu bitirdikten sonra subay olan ağabeylerinin yanında Ankara ve Kırklareli’nde okudu ve Kırklareli Lisesi’nden mezun oldu.

Ankara Atatürk Lisesi’nde edebiyat ve kompozisyon öğretmeni olan Cahit Okurer’in etkisi altında İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne yazıldı ve oradan mezun olduktan sonra ABD’de Illinois Üniversitesi’nde doktora yaptı. Uzmanlık alanı iletişim psikolojisidir.

Doğan Cüceloğlu, Amerika’da doktora öğrencisiyken, kendisi gibi doktora öğrencisi olan Emily ile tanıştı ve evlendi. On bir yıl süren evliliğinden üç çocuğu oldu: Ayşen, Elif ve Timur. Bu evliliğini noktalayan Doğan Cüceloğlu, ikinci evliliğini Yıldız Cüceloğlu ile yaptı.

Kendimi geliştirme süreci içinde kitap yazmaya başladı; ilk kitabı İnsan İnsana bu sürecin ilk ürünüdür. Gelişim süreci içinde kazandıklarını kitaplar yoluyla paylaşmaya devam ediyor. Amerika’daki görevinden emekli olup ayrıldıktan sonra Türkiye’de kitap yazmayı sürdürdü. Kitap yazmanın yanı sıra konferanslar ve seminerler verdi, televizyon programlarına başladı.