Doğalgazdan kömüre dönmek isteyen yurttaş zamlarla karşılaştı

Yayın tarihi: 7 Aralık 2021 Salı 6:57 am - Güncelleme: 7 Aralık 2021 Salı 6:58 am

Doğalgaza peş peşe gelen zamların ardından kömüre yönelmeyi düşünen vatandaş, burada da zamla karşılaştı. İzmir Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol “Kömür fiyatları da iki katına çıktı yurttaşa ancak battaniye kaldı” dedi.

Doğalgaz, elektrik, kömür gibi dışa bağımlı enerji kaynaklarında fiyatların hızla artması, evlerde ısınma maliyetlerinin de katlanmasına neden oldu. Cumhuriyet’in haberine göre;  kazancının yüzde 27’sini ısınma faturalarına harcayan asgari ücretli daha ucuz alternatifler arayışında. Sobaya geri dönmek isteyen yurttaş ne yazık ki bu kez de kömürdeki fiyat artışlarının şokunu yaşıyor. İzmir Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol “Kömür fiyatları da iki katına çıktı yurttaşa ancak battaniye kaldı” dedi.

VATANDAŞ SOBAYA YÖNELİYOR

Son zamanlarda fiyat araştıranların sayısının arttığını söyleyen soba satıcısı Sinan Alişir, “Fiyatları hesaplayınca vazgeçiyorlar. Soba boruları bile yüzde 100 zamlandı geçen yıl 12.5 TL’ye sattığımız borular 25 TL. 600 TL’ye sattığımız sobalar da şu anda 1500 TL oldu. Kömür bu kadar zamlanmasa büyük bir geçiş olacaktı” diye konuştu. Temel giderlerde KDV’nin sıfırlanması gerektiğini söyleyen Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ise “Dört kişilik hanenin kışın aylık doğalgaz faturası 566 TL, elektrik faturası da ortalama 211 TL oluyor. Toplam 777 TL. Bu asgari ücretin yüzde 27’si ediyor. Bu şu anlama geliyor. Asgari ücretliler ve emeklilerin büyük çoğunluğu enerji yoksuludur bu ülkede. Gelirlerinin büyük çoğunluğunu ısınmaya ayırmak zorundalar” diye konuştu.

15 bin nüfuslu sitenin doğalgazı kesildi