Doğalgazda kıyamet kışın kopacak

Yayın tarihi: 2 Haziran 2022 Perşembe 9:50 am - Güncelleme: 2 Haziran 2022 Perşembe 10:55 am

Türkiye yurttaşlar artık neredeyse her yeni güne zam haberiyle uyanıyor. Akaryakıta, doğalgaza ve elektriğe son gelen zamlarla birlikte artık en temel gereksinim olan ısınma ve ulaşım lüks oldu. Doğalgazda zamlar etkisini yaz aylarında olmamız nedeniyle pek hissettirmeyecek olsa da hane halkı kışın 2 bin 600 liralara kadar fatura ödemek zorunda kalacak.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş köşe yazısında son zamlara yer verdi. “Bunlar daha iyi günleriniz” diyen Aktaş,  “Elektrik, doğalgaz, benzin ve motorin… Her birine tek tek gelen zamlar bile vatandaşın belini büküyor, bu kez tüm ürünlere aynı zamanda ve elektrik ve dogalgazda hem konutları, hem sanayiciyi kapsayacak şekilde zam yapıldı.  Bu, tek başına durduğunda bile tehlikeli olan maddeleri bir araya getirip patlayıcı yapmakla aynı sonucu doğuracak” ifadelerine yer verdi.

Aktaş yazısında, doğalgaza nisan ayında yapılan zamla birlikte toplam zam yüzde 75’i buldu.

Haziran da zam yağmuruyla başladı! Doğalgaz, elektrik, akaryakıt, alkol….

Aktaş’ın yazısı şöyle:

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların haberi daha sabah olmadan geldi. Kabus gibi! İnsanlar yeni bir ayın ilk ışıklarına bu zamlarla uyandı.

Ardından akaryakıt zamları; benzin ve motorine gelen zamlar.

Konutlarda tüketilen elektriğe yüzde 15, sanayide ve işyerlerinde tüketilen elektriğe ise yüzde 25 zam yapıldı.

Doğalgaz zammının oranı ise konutlarda yüzde 30 oldu. Konutlarda tüketilen doğalgaza nisanda da yüzde 35 zam yapılmıştı. Böylece iki zammın toplamı yüzde 75.5’i buldu.

Elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza yüzde 16, elektrik üretimi dışında sanayide kullanılan doğalgaza ise kademeli olarak yüzde 40 ve artı yüzde 10 zam yapıldı.

Sabah sabah gözümüzü bu zamlara açmıştık ki, telefonuma düşen mesaj “neşemi” iyice yerine getirdi. Gece yarısından itibaren, yani 1 Haziran’ı 2 Haziran’a bağlayan gece yarısından itibaren motorine 1 lira 49 kuruş, benzine 1 lira 22 kuruş zam geldi.

İşte günün özeti böyle… Hazirana ilişkin umutlar, umut besleyen varsa eğer, bir anda yok oluverdi.

DOĞALGAZDA KIYAMET KIŞIN KOPACAK

Doğalgazda nisanda yapılan yüzde 35’lik zamla dünkü yüzde 30’luk zammın birikimli toplamı yüzde 75.5. Yani bundan sonra başka zam gelmese bile konutlarda tüketilen doğalgaza bu kış geride kalan kışa kıyasla yüzde 75.5 daha fazla fatura çıkacak.

Aylık ödemeler geçen kıştan bu kışa nasıl mı değişecek…

Geçen kış 500 lira ödeyen bir konut bu kış 877.5 lira…

Geçen kış 750 lira ödeyen bu kış 1.331 lira…

Geçen kış 1.000 lira ödeyen bu kış 1.755 lira…

Geçen kış 1.500 lira ödeyen bu kış 2.632 lira ödeyecek.

Ama şu kaydı bir kez daha düşelim; kışa kadar yeni zam gelmezse… Yeni zamlar söz konusu olursa hesabı yeniden yaparız.

HEPSİ BİR ARAYA GELİNCE ADETA C4!

Bütün mal ve hizmetlerin temel girdisi niteliğindeki dört kaleme zam yapıyorsunuz.

Elektrik kullanmayan konut ya da işyeri veya sanayici olabilir mi?

Dolayısıyla elektriğin genel fiyat hareketleri üstünde bir doğrudan etkisi var, bir de dolaylı etkisi görülecek.

Aynı gerçek doğalgaz için de geçerli.

Aynı gerçek akaryakıt, özellikle motorin için de geçerli. Antalya’daki ürünü isterseniz bedava yükleyin kamyona, Ankara’ya İstanbul’a ulaşıncaya kadar yakılacak mazot nereden nereye geldi. Bundan büyük maliyet yükü olabilir mi?

Sonra yok aracılar, yok marketler, yok stokçular; çare olarak yok enflasyon timleri, yok enflasyonla mücadele yalnızca devletin işi değil gibi açıklamalar…

Dört kalem zam birden… Hem de elektrik ve doğalgaza yalnızca konutlar ya da sanayi için de değil, her kesimi kapsayacak şekilde aynı zamanda.

Tek başlarına bile zararlı olan maddeleri bir karışım yapıyorsunuz ve adeta patlayıcı yaratıyorsunuz.

Herhalde bir bildikleri vardır!

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN