Doğalgaza gizli zam!

Yayın tarihi: 30 Eylül 2022 Cuma 1:05 pm - Güncelleme: 30 Eylül 2022 Cuma 1:05 pm

Sanayi sektörünün beklediği doğalgaz zammı ‘kılıf’ uydurularak geldi. BOTAŞ, sanayide kullanılan doğalgazın yüzde 40’ının EPİAŞ’ın referans fiyatını esas alacağını belirterek zammı gizledi. Sanayide doğalgaza yüzde 37,3 zam gelirken turizm işletmelerine de yüzde 25 civarında zam geldi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ), Ekim tarifesini yayımladı.  Mesken, sanayi ve elektrik üretim amaçlı abonelerin ekim tarifesi sabit kaldı. Ancak herhangi bir artış yapılmamış gibi gözükse de sanayide kullanılan gaz fiyatlarına ‘gizli zam’ yapıldı.

BOTAŞ’ın açıkladığı tarife tablosun göre; yıllık tüketimi 300 bin metreküp üzerinde olan kademe-2 sanayi tarifesindeki nihai fiyat yüzde 5 artıyor.

Doğalgaza bir zam daha geliyor!

EPİAŞ’A ENDEKSLEYİP ZAMMI GİZLEDİLER

Sözcü’nün haberine göre; sektör temsilcileri, ‘bu artışın maskelenmesi için ‘aylık tüketimin yüzde 40’ının Enerji Piyasaları İşletme A.Ş’nin (EPİAŞ) işlettiği gaz borsasındaki Gaz Referans Fiyatına (GRF) endekslendiğini, yani zammın gizlenmeye çalışıldığına dikkat çekti.

SEKTÖRLERE GÖRE YÜZDE 25-37,3 ARALIĞINDA ZAM

Altın, alüminyum, bakır, bor, çinko, demir/çelik, gümüş, krom, kurşun ve magnezyum üretimi ile petrol rafinerisi ve petrokimya sektörlerinde faaliyet gösterenlerin tarifesinin de yüzde 37,3 arttı.

Tarife sonrası ayrıca, Turizm İşletmesi Belgesi almış olan, yıllık çekiş miktarı 300 bin metreküp ve altında olan oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar ve apart otellerin baz tarifesi ise yüzde 25 civarında yükseldi. BOTAŞ’ın tarife tablosunda üretimin yüzde 40’ının EPİAŞ üzerinden hesaplanacağı şu ifadeler ile anlatıldı:

 

“Dağıtım Şirketlerinin Kademe-2/Serbest Bölge/OSB Kademe-2 müşterilerinin 2022 Yılı Ekim ayı elektrik üretim amaçlı doğal gaz kullanımları haricindeki fiili tüketim miktarlarının %60’ı için işbu Tarifede yer alan Elektrik Üretimi Amacı Dışındaki Kullanım için geçerli olan Kademe-2/Serbest Bölge/OSB Kademe-2 fiyatı, %60’ının üzerindeki elektrik üretim amaçlı doğal gaz kullanımları haricindeki fiili tüketim miktarları için ise Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından işletilen Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası’nda (OTSP) 2022 Yılı Eylül ayının 1’i (dâhil) ile 25’i (dâhil) arasında oluşan Günlük Referans Fiyatların (GRF) aritmetik ortalaması uygulanacaktır”