Doğalgaz faturaları sobaya yöneltti! ‘En azından odun alayım, onunla idare ederim’

Yayın tarihi: 11 Ekim 2021 Pazartesi 5:02 pm - Güncelleme: 6 Nisan 2022 Çarşamba 2:23 pm

Doğalgaz faturalarına son gelen zamlarla beraber yurttaşlar sobaya yöneldi. Soba satışındaki artışa dikkat çeken sobacı Murat Göz, yurttaşların “En azından bir ton odun alayım, onunla idare edebilirim” dediğini söyledi.

Kış aylarına girmemizle beraber doğalgaz ve elektrik faturalarındaki fahiş artış, yurttaşları sobaya yöneltti. Siirt’te sobacı Murat Göz, yurttaşların doğalgaz faturası ödemektense sobayı tercih ettiğini söyledi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Göz, “Çoğu müşteri gelip ben bu faturaları ödeyemiyorum diyor” dedi.

Siirtli sobacı Murat Göz, vatandaşların bu yıl doğalgaz kullanmakta zorlanacağına dikkat çekti. Göz şöyle konuştu:

“57 yaşındayım, 15 yaşındayken bu işe başlamıştım, hala devam ediyorum. Satışlar geçen senelere göre çok azalmış. Bundan 10-15 sene önce işlerimiz iyiydi. Ama doğalgazın Siirt’e gelmesiyle beraber işlerimiz kısalmış. Eskiden 5’er 6’şar tır sobalar getiriyorduk, bu sene bir tır bile getiremiyoruz. Sobaların fiyatları, değişik değişik. Geçen senelere göre fiyatlar yüzde yüz artmış. Normal bir soba alıyorduk 550 TL’ye şu anda fabrikada 1100 TL olmuş.

Kendi ürettiğimiz sobalar da var. Bunlar hep dışarıdan geliyorlar. Eskişehir’den Bursa’dan, Aydın’dan getiriyoruz. Soba fiyatları 150 TL’den başlıyor. Bir de banyo kazanları var onlar da 250 TL civarında. Bakalım bu yıl faturalar nasıl olacak. Milletin çoğu sobaya dönmek istiyor. Eskiden 400 TL gelen fatura bu sene 1000 TL gelecek. Çok gariban insanlar var onun altından çıkamıyor. Bazen gelip soruyorlar işte, ‘biz doğalgazı bırakıp sobaya döneceğiz.’ Biz de bekliyoruz bu kışın nasıl geçeceğini…

Çoğu müşteri gelip, ‘ben bu faturaları ödeyemiyorum’ diyor. Mesela eskiden 250 TL çok çok 300 TL geliyordu ama şu anda diyor, ‘ben 1 milyarı (1000 TL) karşılayamıyorum. En azından, diyor ‘bir ton odun alayım, onunla idare edebilirim.’ Mesela bir soba alırsa 250 TL’ye 3-4 ay idare edebilir onunla. Ama her ay 1 milyar (1000 TL) fatura gelirse en az beş ay 5 milyar (5 bin TL) ediyor. Çoğu insanlar işsizdir. Adam gidip bir ton odun alacak 500 TL, bir soba alacak 500 TL, 1 milyar (1000 TL) para. Ama her ay doğal gaza 1 milyar (1000 TL) öderse, 5 ay eder 5 milyar (5000 TL) çok fark var arada. Şu an doğalgazın fiyatı arttığı için artık sobalara meylediyorlar. Çünkü soba hem daha iyi ısıtıyor. Doğalgaz mesela 300-400 TL yakmak yetmez bile bir de ısınmıyor da. Sobanın ayrıcalığı tam ısıtmasıdır.”

Enerji Bakanı Dönmez: Doğalgaz faturalarında fedakarlık yapıyoruz