Doğal sit alanına yapılmak istenilen imam hatip projesi iptal edidi

Yayın tarihi: 15 Haziran 2024 Cumartesi 2:38 pm - Güncelleme: 15 Haziran 2024 Cumartesi 2:38 pm

Önceki dönemde İBB Meclisi’nde AKP-MHP’lilerin çoğunluk oyları ile Sarıyer’deki doğal sit alanına ve Boğaziçi geri görünümünde kalan 20 bin metrekarelik ağaçlarla kaplı hazine arazisine yapılmasına karar verilen imam hatip lisesi, yurt ve mescit projesi, bu kez CHP’lilerin çoğunluk oyları ile iptal edildi.

Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilçe müftülüğü,  İstinye’de tamamı ağaçlarla kaplı, doğal sit  alanında bulunan hazineye ait 20 bin metrekarelik araziye imam hatip lisesi ve yurt yapılabilmesi için 2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak plan değişikliği yapılmasını istedi.

İBB Meclisi’nde 2018 yılında parselin “eğitim tesisleri alanı” fonksiyonu; imam hatip, 200 yataklı yurt ve uygulama mescidi yapılabilmesi için “mesleki ve teknik öğrenim tesisleri alanı” fonksiyonu olarak değiştirildi. Parselin doğal sit ve Boğaziçi geri görünümünde olması nedeniyle plan, defalarca koruma kurullarına gitti-geldi. 2023 yılının ekim ayı oturumlarında da AKP-MHP grubunun çoğunluk oyları ile plan değişikliği onaylandı. Planlar itirazlar için 2024 yılının ocak ayında tekrar askıya çıktı.

Sözcü’de yer alan habere göre, Darüşşafaka Mahallesi sakinleri planlara itiraz etti. İtiraz dilekçelerinde Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nde yer alan “imar planlarında anaokulu ve ilkokul fonksiyonları takriben 500 metre, ortaokullar 1000 metre, liseler ise 2 bin 500 metre mesafe dikkate alınarak yaya olarak ulaşılması gereken hizmet etki alanında planlanabilir” düzenlemesine atıf yapıldı. Parsele 550 metre mesafede Mehmet Sevim Ulusal İmam Hatip Ortaokulu’nun bulunduğu, bölgede kamuya ve tüzel kişilere ait lise ortaokul düzeyinde başka eğitim kurumlarının da bulunduğu ancak yönetmelikte bahsi geçen 500 metre etki alanı içinde kamuya ait anaokulu ve ilkokul bulunmadığı vurgulandı.

AKP’nin itirazına rağmen İBB’nin 3 arazisi geri alındı

Kaynak: TELE1