Doğa tahribini görüntülemeye çalışan gazeteci alıkonuldu

Yayın tarihi: 18 Haziran 2021 Cuma 6:41 pm - Güncelleme: 18 Haziran 2021 Cuma 6:41 pm

Bozcaada Habbele Koyu’nda bir işletme dört senedir izinsiz bir şekilde iş makinalarıyla adanın doğasını tahrip ediyor. Tahribatı görüntülemek isteyen gazeteci Serkan İlik, firmanın iş makineleri tarafından aracının çıkışı kapatılarak alıkonuldu.

Çanakkale’de bulunan Bozcaada’da doğa tahribatı yaşanıyor. Habbele Koyu’na yapılan doğa tahribatı, bir otel sahibi tarafından yapılıyor. İş makinaları dört yıldır izinsiz bir şekilde inşaat çalışmaları yürütüyor. TELE1’in ulaştığı ada sakini Sinan Çöpdemir, otel sahibinin bu tahribatı ‘toprak kayması’ bahanesiyle yaptığını ifade etti. Otelin önündeki  halka açık olması gereken kıyı şeridini kendi otelinin özel plajı gibi düzenlediğini söyledi. Çöpdemir, “Oradaki doğal yapıyı tamamen bozup hafriyat düzenlemesi yapıyor. Kendi özel kullanımı için bunu yapıyor.  Yapılan müdahale kıyı, toprak, çevre koruma kanununa aykırı” ifadelerini kullandı.

Bozcaada Forum, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bozcaada’nın eşsiz Habbele Koyu’nda bir işletmenin dört senedir hiçbir izni olmadan iş makinalarıyla yaptığı doğa tahribatı bu sene sonradan binaların denize kaydığı gerekçesiyle mevzuata ne kadar uygun olduğu bilinmeyen bir projeyle kılıfına uydurulmuştur. Bu süreçte konuya ilgi göstermeyen ve sorumluluklarını yerine getirmeyen yerel yönetim Bozcaada Forum’un süreç boyunca kesintisiz devam eden uyarılarına sessiz kalmıştır. Bu sene projenin uygulanması sırasında ortaya çıkan akıl almaz doğa tahribatının denetimini dahi yerine getirmemiştir. Vatandaşlar tarafından proje alanı dışına da iş makinalarıyla müdahale yapıldığı ortaya konulmuştur. Süreç boyunca sorumluluklarını yerine getirmeyen yerel yönetim benzer bir anlayışla vatandaşları oyalama ve yanlış bilgilendirme yoluna girmiştir. İşletmenin denize kaydığı gerekçesiyle yapılan Gabyo duvar bölge ekosisteminde geri dönüşü olmayan tahribata yol açmıştır. Bu projenin emsal teşkil ederek, adanın farklı bölgelerinde yeni tahribatlara yol açacağı ve hızla özel beach cluplara zemin hazırlayacağı endişesi taşımaktayız. Habbele Koyu ve diğer koylarda emsal oluşturacak doğa tahribatı yaratan plan, proje ve uygulamalara sessiz kalmayacağımızı bildiririz”

GAZETECİYİ ALIKOYDULAR

Haber yapmak için Bozcaada Habbele Koyu’na giden gazeteci Serkan İlik’in otomobilinin önü koydaki inşaat faaliyetlerini çektiği gerekçesiyle kepçe ile kapatıldı. Kepçe operatörüne çıkmak istediğini belirten İlik, ‘kepçe bozuldu’ cevabını aldı.

İlik, Habbele Koyu’ndaki inşaat yetkililerine çıkmak istediğini belirtse de tartışma kısa sürede büyüdü.

Daha sonra olay yerine jandarma ekipleri çağrıldı. Jandarma ekipleri gelince kepçe yol ağzından çekildi. Yaşanan gelişmeleri kayıt altına alan gazeteci İlik ve inşaat yetkilileri birbirlerinden karşılıklı şikayetçi oldu.