Doç. Kızıl, Bakan Koca’nın açıkladığı 1.56 RO değerine dikkat çekti: Salgın hala genişliyor

Yayın tarihi: 13 Mayıs 2020 Çarşamba 9:00 pm - Güncelleme: 13 Mayıs 2020 Çarşamba 9:03 pm

Sinir bilim ve Genetik Uzmanı Doç.Dr. Çağhan Kızıl, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son açıklamalarını değerlendirdi. Kızıl, salgın değerinin yüksekliğine dikkat çekerek “Salgın hala genişliyor” dedi.

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki ortalama R0 oranının (virüs bulaştırma) 1,56 olduğunu söyledi. Koca, şu ifadeleri kullandı:

Sağlık Bakanlığı koronavirüs haritasını güncelledi

TÜRKİYE GENELİ RO DEĞERİ: 1.56

”R0 değerinin İstanbul’da bir bölgede 16ya kadar çıktığını biliyoruz ama il bazında baktığımızda 4,5 ila 5’i gördüğümüz dönemler oldu. Şu anda Türkiye genelinde 1, 56 olduğunu söyleyebilirim. R0 değerinin İstanbul’da bir bölgede 16ya kadar çıktığını biliyoruz ama il bazında baktığımızda 4,5 ila 5’i gördüğümüz dönemler oldu. Şu anda Türkiye genelinde 1, 56 olduğunu söyleyebilirim.”

Bakan Koca: Üniversite sınavları dijital ortamda olacak

SALGIN HALA GENİŞLİYOR

Bakan Koca’nın “RO değeri 1.56” açıklamasını değerlendiren Sinir Bilim ve Genetik Uzmanı Doç.Dr. Çağhan Kızıl, “Salgın hala genişliyor” uyarısında bulundu.

İşte Saray’ın gün gün resmi normalleşme planı

VAKA SAYISI 143 BİN 114

Öte yandan bugün açıklanan rakamlarla, Türkiye’de koronavirüsten can kaybı 3 bin 952, vaka sayısı 1639 artarak 143 bin 114’e yükseldi.

Türkiye’de koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 952 oldu

RO DEĞERİ NEDİR?

Virüs bulaştırma katsayısı ya da kısa adıyla “R0” (R-naught) en basit haliyle bir kişinin virüsü bulaştıracağı kişi sayısını gösteriyor.

R0 değeri hesaplanırken vaka sayısı ve can kaybı oranının yanı sıra kuluçka ve bulaşıcılık süresi, bulaşma yolu ve yöntemi gibi etkenler de hesaplamalara dahil ediliyor.