Doç. Dr. Hatipoğlu uyardı: Çocuklar maske değişimi kesinlikle yapmamalı

Yayın tarihi: 16 Eylül 2020 Çarşamba 10:50 am - Güncelleme: 16 Eylül 2020 Çarşamba 10:50 am

Eğitimde koronavirüs arası gelecek hafta sona eriyor. Çocukların yaşları itibarıyla ‘değiş-tokuşa’ yatkın olabildikleri biliniyor. Uzmanlar bu durumun maske değişimine kadar gidebileceğine işaret ederek, ailelerin son derece dikkatli olmasını istedi.

Koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin hemen ardından alınan kararlardan biri de okul öncesi, ilköğretim ve lise çağındaki öğrencilerin eğitim-öğretimlerine ara verilmesi oldu. Alınan tedbirlerin ardından virüse karşı çok başarılı önlemler alan Türkiye, ‘yeni normal’ olarak kabul edilen dönem için de adımlar atmaya devam ediyor.

Bilindiği üzere 21 Eylül itibarıyla okulların ilk aşamada 1. sınıf ve okul öncesi kısımları açılacak ve buradaki öğrenciler yüz yüze eğitime başlayacak. Tam da bu noktada çocukların maske kullanım alışkanlıkları ve muhtemel riskler aileleri endişelendiriyor. Özellikle küçük yaş gruplarının kullandıkları eşyaları birbiriyle değiştirme alışkanlığı ‘Maskeler için de aynısı yaşanırsa sonuçları ne olur?’ sorusunu beraberinde getiriyor.

AİLE, ÖĞRETMEN VE OKUL YÖNETİMİNE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nevin Hatipoğlu’na göre bu süreçte ailelere, öğretmenlere ve okul yönetimlerine büyük iş düşüyor.

Çocukların maskelerini güvenli bir şekilde nasıl takmaları, kullanmaları, çıkartmaları ve saklamaları gerektiği konusunda eğitim verilmesi gerektiğine işaret eden Hatipoğlu, “Verilen eğitimin uygulanması noktasında denetimler de son derece önemli. Burada ebeveynlerin, öğretmenlerin ve okullardaki idarecilerin dikkatli olması, çocukları sürekli gözetim altında tutması şart” dedi.

“MASKE DEĞİŞİMİ KESİNLİKLE YAPILMAMALI”

Çocukların maske değişimi konusunda nasıl yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Nevin Hatipoğlu, şöyle devam etti:

“Çocuklara okuldaki diğer çocuklarla maske değişimi kesinlikle yapmamaları ve paylaşmamaları öğretilmeli. Maskenin, tıpkı kişisel giyim eşyasında olduğu gibi, kişinin sadece kendi kullanımına ait bir malzeme olduğu çocuklara net bir şekilde anlatılmalı.

Kalem, silgi, kitap gibi okul eşyalarının sınıfta çocuklar arasında alışverişinin enfeksiyonun yayılımı konusunda sakıncalı olması gibi, özellikle maskenin de çocuklar arasında değiş-tokuşunun yapılmaması ‘okulumuzun prensipleri’ gibi başlıklarla öğrencilere tekrarlanabilir.”

“MASKELERİN KARIŞMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI”

Hatipoğlu, her çocuğun yaşına uygun bilgilendirme yapılması gerektiğine değinerek, şunları söyledi:

“Örneğin ‘yemek kaşığımızı veya bardağımızı nasıl ki arkadaşımızla ortak kullanmayız, maskemiz de bize özeldir ve paylaşmamalıyız’ gibi anlatımlarda bulunabiliriz.

Maskenin yemek yeme gibi durumlarda zorunlu olarak çıkarılması gerekecek. Bu zamanlarda, çocukların birbirleri arasında maske karışıklığına sebep olmamak için maskeleri etiketlenebilir, kenarına isim yazılabilir.

Çocukların alışık oldukları maskeleri takmalarını sağlamak bence son derece önemli. Değişik bir maske yüze düzgün oturmazsa, ayarlama yapmak için çocuklar sık sık yüzlerine dokunacak. Tabi bu durum da enfeksiyon riski doğurabilir.

Geçmişte genel itibarıyla yiyecek, içecek koyduğumuz beslenme çantalarına ‘yeni normal’ olarak nitelendirdiğimiz bu dönemde mutlaka yedek maskeler koymalıyız. Yedek maske mutlaka olmalı ki herhangi bir ıslanma veya kirlenme durumunda çocuk maskesini hemen değiştirebilsin.”