Doç. Dr. Altındiş uyarılarını sıraladı: Kontrolden çıkmış durumda

Yayın tarihi: 3 Nisan 2021 Cumartesi 9:56 pm - Güncelleme: 3 Nisan 2021 Cumartesi 9:56 pm

Harvard Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emrah Altındiş, Türkiye’de günlük koronavirüs vaka sayısının 44 bini geçmesinin ardından, “Tüm uyarılara rağmen devlet gerekli bilimsel önlemleri almadığı için önlenebilecek binlerce ölüm ve yüz binlerce hastalanmayı yaşıyoruz. Bu günler kritik, bu korkunç vaka artışı yoğun bakımları dolduracak” dedi.

Doçent Altındiş, vatandaşlara nisan ayında kapalı mekanlara gitmemeleri konusunda uyarıda bulundu.  Türkiye’de Mart ayında başlayan kademeli normalleşmeyle birlikte koronavirüs vaka sayıları artmaya devam ederken, Harvard Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emrah Altındiş, Twitter hesabından uyarılarda bulundu.

“Aşı sıranız geldiğinde hiç düşünmeden aşılarınızı olun” diyen Doç, Altındiş nisan ayında kapalı mekanlarda, tüm sosyalleşme planlarını iptal etme önerisinde bulundu.

İLGİLİ HABER | Korkutan tablo: İllere göre haftalık vaka sayıları açıklandı

Doçent Altındiş’in açıklaması şöyle:

“Türkiye’de Koronavirüs’ün yayılımı tamamen kontrolden çıkmış durumda. Tüm uyarılara rağmen devlet gerekli bilimsel önlemleri almadığı için önlenebilecek binlerce ölüm ve yüz binlerce hastalanmayı yaşıyoruz. Bu günler kritik, bu korkunç vaka artışı yoğun bakımları dolduracak.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. İsmail Cinel’in açıklamalarında yas grubu vurgusu onemli: ‘Yoğun bakıma aldığımız hasta grupları artık 45 ile 60 yaş arası. Bu virüsün şu anda mutant halinin özelliği daha öldürücü yüzde 50-60’larda daha öldürücü.’

İLGİLİ HABER | Yoğun Bakım Derneği Başkanı virüsün bulaş süresini açıkladı

Hiç bilimsel dayanağı olmayan bir acelecilikle normalleşmeye geçildiği 1 Mart tarihinden bugüne 700 bin insan hastalandı! 700 bin! Bu hem toplum için, hem de sağlıkçılar/sağlık sistemi için korkunç bir rakam. Oysa kaybettiklerimiz rakam değil, can.

Bu günlerde devlet önlem almadığı için vatandaş olarak sizlerin önlem almanız çok kritik. Varyant çok hızla yayıldığı için iki maske üst üste takmaya çalışın. Zorunlu değilse kesinlikle kapalı alanlara girmeyin, kapalı alanlara gitmek zorundaysanız maskelerinizi çıkarmayın.

İLGİLİ HABER | Bilim Kurulu üyesinden flaş salgın yönetimi itirafı

Ekonomik kriz ortasında maskeye ulaşım pek çok bireye ağır bir maddi yük olabileceği için bu konuda şehir belediyeleri yurttaşlara, en azından risk altındaki yurttaşlara, bedava kaliteli maske dağıtabilir. Devlet bunu aylar öncesinde yapmalıydı ancak beceriksizlik hat safhada.

Aşı sıranız geldiğinde hiç düşünmeden aşılarınızı olun. Türkiye’de uygulanan Sinovac aşısı da Pfizer aşısı da oldukça güvenli. Yoğun bakımlarda 65 yaş üstü bireylerin sayısının azalması aşının koruyuculuğunun bir göstergesi. Aşılar bu dönem virüse karşı en önemli aracımız.

İLGİLİ HABER | “AKP halkta rehavete neden oldu! İstanbul’da vakalar 15 kat arttı”

Özellikle nisan ayı için kapalı mekanlarda, tüm sosyalleşme planlarınızı iptal etmenizi öneririm. Ev gezmeleri, ziyaretler, taziyeler, nişanlar, sözler, birlikte yeme içme, kafede/restoranda oturma, ortak ifta, teravih namazı vb. ibadetler… Otobüs yolculukları da çok riskli.”