DNA raporunda istismarı kanıtlanan Osman Çur ‘delil yetersizliğinden’ beraat etti

Yayın tarihi: 22 Aralık 2021 Çarşamba 4:32 pm - Güncelleme: 22 Aralık 2021 Çarşamba 4:59 pm

Mardin’de 17 yaşındaki yeğenine cinsel istismarda bulunduğu DNA raporuyla kanıtlanmasına rağmen tahliye edilen ve cezaevinden tahliyesi sırasında davul zurna ile karşılanan Osman Çur hakkında ‘delil yetersizliğinden’ beraat kararı verildi.

Duruşmada savcı, suçun sabit olduğu gerekçesiyle sanığın kan bağı olan kişiye dönük “Nitelikli cinsel istismar” suçundan müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

Kadının avukatları da savunmada, sanığın mütalaa kapsamında cezalandırılmasını istedi. Verilen aranın ardından mahkeme, “Suçun sabit olmadığı” ve “delil yetersizliği” iddiasıyla sanığın beraatine karar verdi.

“KARAR FAİLLERİ CESARETLENDİRMEKTEDİR”

Duruşmanın akabinde açıklama yapan Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatlarından Dilan Koç, hem sanığın hem de avukatının katılmadığı duruşmada kararın verildiğini ve sabit deliller olmasına rağmen sanığın beraat edildiğine tepki gösterdi.

Çocuğun akli dengesinin yerinde olduğunun vurgulanmasına rağmen verilen karara ilişkin Koç, şunları söyledi:

“Bizce sanığın işlediği suç çok net şekilde ortadadır. Mağdurun beyanları hiçbir aşamada çelişki götürmemektedir. Çok açık şekilde kendini ifade etmiştir. Adli Tıp raporunun olması, tanıkların olmasına rağmen burada beraat kararı verilmiştir. Bu karar sadece bizim müvekkilimiz özelinde verilen bir karar değildir. Tüm Türkiye’de yine cezasızlık politikasının hüküm sürdüğünü ve artık hiçbir kadının ve hiçbir çocuğun güvende yaşamayacağının göstergesidir. Zira mahkeme heyetlerinin vermiş olduğu bu kararlar bu suçu işlemeye yönelik sanıkları, failleri cesaretlendirmektedir. Biz bu açıdan kararın hatalı ve kötü bir karar olduğunu düşünüyoruz. İstinaf sürecine başvuracağız. Bu dosyanın takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildirmek isteriz.”

OLAYIN GEÇMİŞİ

5 Temmuz 2020’de, İsviçre’de yaşayan 17 yaşındaki Z.Ç. tatil için dedesinin Kızıltepe’deki evinde amcası Osman Çur tarafından 2 gün boyunca cinsel istismara maruz bırakıldı. Z.Ç. durumu anlattığı ablasıyla birlikte karakola giderek şikayetçi oldu. Polis ekiplerince gözaltına alınan Osman Çur, emniyetteki ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi ve çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı.

Osman Çur’un odasında sperm örnekleri ve mendilde de Z.Ç.’ye ait kan örnekleri tespit edildi. Bunun üzerine tekrar gözaltına alınan Osman Çur, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yaklaşık 4 ay boyunca cezaevinde tutuklu kalan Osman Çur, 13 Ocak’ta ilk kez hakim karşısına çıkarak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Osman Çur, kapıda yakınları tarafından davul zurna ile karşılandı.

Osman Çur davasında mütalaa verildi! Sanık kaçmış olabilir

Çocuk yeğenine tecavüz eden Osman Çur tahliye edildi! Akrabaları cezaevi çıkışında davul zurnayla karşıladı