Son dönemde dizel otomobillere karşı Avrupa’da top yekün bir mücadele başlamış durumda. Bazı ülkeler şimdiden önümüzdeki yıllardan itibaren dizel otomobiller satışının yasaklanacağını duyurdu. Bu duyuruların temel nedeni ise, motorin ile çalışan araçların çevre kirliliğini önemli oranda arttırıyor olması.
Genel olarak bakıldığında
Avrupa ve
Amerika’da dizel otomobiller kullanımı zaten çok yaygın değil. Nitekim bu ülkelerde akaryakıt fiyatları çok yüksek olmadığı için insanlar öyle benzinli, mazotlu ayrımına gitmiyorlar.
Türkiye gibi
akaryakıt fiyatlarının hayli yüksek olduğu ülkelerde ise işler biraz daha farklı yürüyor. Ülkemizde geçtiğimiz yıla kadar dizel otomobiller büyük ilgi görüyordu.
Motorin fiyatı benzini yakaladı
Çok değil, 2 sene öncesinde yani 2017’nin Nisan ayında İstanbul’daki akaryakıt fiyatları şimdiye göre yaklaşık olarak yüzde 40 daha ucuzdu. İstanbul’da benzinin litre fiyatı
5.36TL iken Motorin’in litre fiyatı ise
4.63 TL’di. Yani benzinle motorin arasında
0.73TL’lik bir fark mevcuttu. Motorin açısından bakıldığı zaman benzin yüzde 16 daha pahalıydı.
Bugün ki fiyatlara baktığımızda ise benzinin litresi
6.90TL civarındayken motorinin litre fiyatı ise
6.40TL dolaylarında. Yani arada
0.50TL’lik bir fark var. Yüzde olarak hesapladığımızda ise benzinin, motorinden yüzde 9 daha pahalı olduğunu görüyoruz.
Yani benzin ve motorin arasında iki yıl önce
yüzde 16’lık bir fark varken, şimdilerde bu fark
yüzde 9’a kadar inmiş durumda.
Dolayısıyla benzin ve motorin arasındaki fiyat farkının azalması, kullanıcıların da tekrardan benzinli otomobillere yönelmesine neden oldu. Artık kimse
20 bin –
30 bin TL fazla verip benzinli yerine dizel otomobil almaya sıcak bakmıyor.
Benzinli otomobiller tekrardan revaçta
Benzin ve motorin fiyatının aynı seviyelere ulaşması, sektördeki dengeleri de değiştirdi. Daha geçtiğimiz yıla kadar sıfır dizel otomobiller, sıfır benzinli otomobillerden fazla satarken, şimdilerde ibre tekrardan benzinli otomobillere doğru dönmüş durumda.
Bu durumun temel nedeni ise dizel otomobillerin, benzinli otomobillere nazaran çok daha pahalı olması. Örneğin aynı donanıma sahip iki aracın benzinli versiyonu
3X TL’ye satılırken, dizel versiyonu
4X TL’ye satılıyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi dizel ve benzin arasında
yüzde 15, hatta
yüzde 20’ye varan farklar olsa bu fiyat farkı maruz görülebilir.
Fakat
yüzde 9’luk bir fark için, kalkıp en başından peşin olarak çok daha fazla para ödemek pek de mantıklı durmuyor.
Dizel otomobillerin geleceği belli değil
Dizel otomobiller ile ilgili bir diğer konu ise bu motor türüne Avrupa’nın tavrı. Az önce de belirttiğimiz üzere pek çok ülke, belli tarihler itibariyle dizel otomobil satışını yasaklayacağını açıkladı.
Dolayısıyla
mazotla çalışan otomobillerin Avrupa’daki geleceği pek de parlak değil. İster istemez bu durum ülkemizdeki araç piyasasını da etkileyecektir. Hatta
ilerleyen yıllarda dizel otomobiller benzinli otomobillerden ucuza bile satılabilir. Çünkü bu otomobiller için pazar ağı iyiden iyiye daralmaya başladı.
Sonuç olarak
gittikçe yaygınlaşan hibrit ve elektrikli otomobiller gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Yine de şimdilerde araba almayı düşünenlerin dizel otomobiller yerine benzinli ya da hibrit araçlara bakması daha mantıklı bir hamle olacaktır.