Diyarbakır’ın göbeğine ‘Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı’ kurulacak

Yayın tarihi: 8 Ocak 2022 Cumartesi 9:36 pm - Güncelleme: 8 Ocak 2022 Cumartesi 9:41 pm

MHP Diyarbakır İl Başkanlığı, Diyarbakır’daki Kırklar Dağı’na ‘Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı’ kurulacağını açıkladı. HDP proje için “Tahriktir” derken, DEVA Partisi’nden ‘referandum’ önerisi geldi. 

Diyarbakır merkez Sur ilçesinde türkülere ve efsanelere konu olan, önce yapılan sonra yıkılan lüks konutlara ödenen 100 milyon liralık bedelle gündeme gelen tarihi Kırklar Dağı, bu kez MHP lideri Devlet Bahçeli adına yapılacak hatıra ormanı ile tartışma konusu oldu.

Medyascope’tan Ferit Aslan’ın haberine göre, MHP Diyarbakır İl Başkanlığı, Kırklar Dağı’nın yamaçlarında ‘Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı’ oluşturulacağını söyledi. Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, alanın tahsisiyle bir ilgilerinin bulunmadığını açıkladı.

MHP İl Başkanı Kayaalp, hatıra ormanının Kırklar Dağı’nın yamaçlarına yapılacağını, bölge ormanlık alan statüsünde olduğu için tahsisi Orman İşletme Müdürlüğü’nden aldıklarını söyledi. Kayaalp, bugünden itibaren alının etrafının çitlerle çevrileceğine, girişine Sur taşlarından Diyarbakır’a giriş kapısı gibi bir giriş yapılacağını ve bölgeye 12-13 bin fidan dikileceğini anlattı.

MİMARLAR ODASI TEPKİLİ

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin adının verileceği hatıra ormanı projesine yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, “Sizden önceki kayyum Kırklar Dağı’nı yıktı ve orada yeni rant alanları kurdu. Hukuksal süreç başlattık. Ve o davayı kazandık. Sizin de yapmanız gereken, o yapıları yıkmaktı. Fakat siz bundan kaçındınız. Üstüne orada bir de hatıra ormanı yapacakmışsınız. Adını da ‘Devlet Bahçeli hatıra ormanı’ koyacakmışsınız. Neden Amed gibi bir yerde Devlet Bahçeli? Diyarbakır halkına karşı onlarca emek vermiş ve halkı temsil eden yüzlerce yazar ve sanatçı varken neden Devlet Bahçeli?” denildi.

HDP PROJEYE KARŞI: TAHRİKTİR

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Kırklar Dağı’ndaki hatıra ormanına Devlet Bahçeli’nin adının verilmesini sert sözlerle eleştirdi. Taşçıer, “MHP ve onun liderlerinin Diyarbakır’da tarih boyunca bir karşılığı ve katkısı olmamıştır. Kürt sorununun çözümüne katkısı olmadığı gibi, Kürtler’i yok saymıştır ve Kürtler’i, ‘Kürt kökenli’ diye tanımlamaktadır. Böyle bir parti liderinin adının Diyarbakır’da hatıra ormanına verilmesi aslında Kürtler’e yönelik bir tahriktir. Kürt halkını ve Diyarbakır halkını tahrik etmektir. Devletin, vilayetin ve iktidarın gücüyle Kürtler’i yok saymaya yönelik bir mesajdır. AKP, MHP’lileşmiştir. Erdoğan’ın Kürt sorununa bakışı Bahçeli’den farklı değildir” diye konuştu.

DEVA PARTİSİ: REFERANDUM YAPILSIN

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ise konunun referandum ile karara bağlanmasını önerdi. Ülsen, şunları söyledi: “Devlet Bahçeli’nin Diyarbakır’a, bölgeye, Kürtler’e ve Kürt meselesine bakışı ortadadır. Siyaset yaptığı hiçbir dönemde Kürt meselesine dair sadra şifa olan tek bir cümle kurmamış bir siyasetçiden bahsediyoruz. Her tartışmalı konuda referanduma gitmeyi akıl edenler iktidar ve ortakları bu konuda da Diyarbakırlar’ın fikrini sorabilirler. Hatta sonuçları bile şimdiden konuşabiliriz. Ben yüzde 99,99 ‘hayır’ sonucu çıkacağını düşünüyorum. Ayrıca şehirde yaşayan insanların itiraz etme ve yaşananlara katılmama gibi hakları olduğu gibi bu konuda görüş ve eleştirilerini de dile getirebilirler. Bu konularda herkesin demokratik bir olgunluk göstermek zorunluluğu vardır.”

HABERİN TAMAMI