Sel tehlikesi nedeniyle Diyarbakır'da kurulan çadırkent, sel tehlikesi nedeniyle tahliye edilmeye başlandı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, "Alternatif alanlar önermemize rağmen yanlışta ısrar edildi" dedi.
Depremzedeler için Diyarbakır’da kurulan ve yeri nedeniyle sivil toplum kuruluşlarının karşı çıktığı çadırkentin tahliye edilmesine bu sabah başlandı. 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından Silvan yolu üzerinde, Dicle Nehri kıyısında kurulan çadırkentin konumu eleştirilmişti. Sivil toplum kuruluşları, Dicle Nehri üzerindeki barajlarda yaşanabilecek olumsuzlukta çadırkentin sular altı altında kalabileceği uyarısında bulunmuştu. Yıllar önce kent merkezine 65 kilometre uzaklıktaki Dicle Barajı'nın kapağının kontrollü su tahliyesi sırasında kopması sonucu meydana gelen sel endişeye neden oluyordu. 2018 yılında meydana gelen olayda nehir kenarındaki tüm yerleşim yerleri sular altında kalmıştı.UYARILDI YERİ DEĞİŞTİRİLMEDİ
Uyarılara rağmen çadırkentin yeri değiştirilmedi. Alt yapısının tamamlanmasının ardından çadırlar kuruldu. Çadırkentin dışına trafik ışıkları konulurken, belediye toplu taşıma seferlerine başladı. Ancak 15 Mart’taki aşırı yağışlar nedeniyle çadırlar sular altında kaldı. Bunun üzerine Diyarbakır Valiliği, çadırkentte kalan 450 depremzede aileyi tahliye etmek zorunda kaldı. Kentteki öğrenci yurtlarına yerleştirilen depremzede aileler aradan geçen sürede çadırkente dönmedi. https://tele1.com.tr/diclenin-kiyisina-cadirkent-kurdular-su-taskini-olabilir-ciddi-risk-var-791615/SÖKÜLMEYE BAŞLANDI
VOA Türkçe'nin haberine göre; 4 bin 200 çadırın kurulduğu, 2 bin 600 metre içme suyu, 2 bin 100 metre kanalizasyon ve bin 800 metre terfi hattının döşendiği çadırkentin elektrik altyapısı da kurulmuştu. 12 Şubat’ta ilk çadırların kurulduğu çadırkent, yaklaşık 70 gün sonra tahliye edilmeye başlandı. Bugün sabah saatlerinde çadırkente gelen askerler, çadırları sökmeye başladı."ÖNEMLİ BİR MALİ TABLO VAR, MAĞDUR İNSANLAR VAR"
Çadırkentin yerine karşı çıkanlar arasında bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, çadırkentin tahliyesinin kentin ortak akıldan uzaklaşmasının sonucu olduğunu söyledi. Kaya, Diyarbakır’ın tek akılla yönetilemeyecek kadar büyük olduğunu kaydetti. Çadırkentin uyarılara rağmen kurulduğunu vurgulayan Kaya, şöyle konuştu: “Israrla o bölgenin her anlamda yetersiz olduğunu söylememize rağmen, alternatif alanlar önermemize rağmen yanlışta ısrar edildi. Diyarbakır'ın tarihini, sosyolojisini, bölgedeki coğrafya gibi durumunu, geçmişini çok iyi bilmezseniz bu tür hatalar hem maliyet olarak hem de bazen istemediğimiz bir şekilde can kaybı olarak önümüze çıkar. Allah'tan can kaybı oluşmadan bu yanlıştan dönüldü. Ama oluşan önemli bir mali bir tablo var, mağdur olan insanlar var. Onun için ısrarla yerel akılı bir an önce ortaklaştırmak özellikle önemli ve bir gerekli. Bu da bunun bir sonucu ve göstergesi zaten. Umarım bundan bir ders çıkarırlar da bundan sonraki uygulamalarda kent ve sivil toplumu işin içine katarak böyle adımlar atarlar” dedi. Bu arada depremzedeler için Kayapınar ilçesinde 621 konteyner kuruldu. KYK yurtlarında kalan yaklaşık 5 bin depremzede konteynırlara yerleştirilecek.
Muhabir: Aziz Turgut Altun