Diyarbakır’da iki kişilik halayın başı damat sonu gelin olacak!

Yayın tarihi: 14 Ağustos 2020 Cuma 10:30 am - Güncelleme: 14 Ağustos 2020 Cuma 10:30 am

Diyarbakır, Türkiye’de koronavirüs vakalarının en çok görüldüğü şehirlerden biri. İl Pandemi Koordinasyonu Kurulu, tedbir almak için Diyarbakır’daki düğünlere bir müddet kısıtlama getirdiklerini açıkladı. Bu kısıtlamalara göre artık düğünlerde sadece gelin ve damat dans edebilecek.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, “Düğünlerde özellikle en fazla bulaşa sebep olan halay, dans gibi eğlencelere bir müddet kısıtlama getiriyoruz. Artık düğünlerde sadece gelin ve damat dans edebilir. Onun dışında vatandaşın katılımı ile halay, dans ve benzeri eğlence konusunda kısıtlama getiriyoruz” dedi.

DENETİMLER SIKILAŞTI

Bugünden (13 Ağustos) itibaren denetimleri sıkılaştıracaklarını, mekanların kurallara uymaması halinde, verilen cezaları işyerinin girişine ilan olarak asacaklarını söyleyen Vali Karaoğlu, “Vatandaşımız da o işyerine girerken kurallara uyup uymadığını görsün ve ona göre girip girmeme kararını versin” diye konuştu.

DÜĞÜNLERE KISITLAMA GELDİ

Sağlık teşkilatı, odalar ve düğün salonu sahipleriyle değerlendirme toplantısı yaptıklarını ve bazı kararlar aldıklarını söyleyen Karaloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Koronavirüsün en çok bulaştığı alanlar, vatandaşın kalabalık olarak bir arada bulunduğu alan ve mekanlardır. Bu alanlarda kurallara uyulmadığı zaman bulaşımın engellenemediğini görüyoruz. Diyarbakır’da ve Türkiye’de virüsün en çok yayıldığı alanlar, düğünlerimiz, taziyelerimiz, kafe ve restoran gibi vatandaşın çok yoğunlukta bulunduğu mekanlar. Bundan sonra Diyarbakır’da düğünlerimiz, özellikle akşam düğünlerimiz, 19:30’da başlayacak 22:30’da sona erecek. Gündüz saatlerinde de farklı etkinlikler yapılıyor. Diyarbakır’da mevlit gibi, kına gibi, nişan gibi veya gün gibi etkinlikleri de 12:00’de başlatıp 15:00’te bitirmiş olacağız. Düğünlerde özellikle en fazla bulaşı sağlayan halay gibi, dans gibi eğlencelere bir müddet kısıtlama getiriyoruz. Artık düğünlerde sadece gelin ve damat dans edebilir. Onun dışında vatandaşın katılımı ile halay, dans ve benzeri eğlence konusunda kısıtlama getiriyoruz. Diğer bir konu yine bulaşın çok fazla olduğu konvoy meselesi var, hem düğünlerde hem nişan veya sünnet düğünlerinde konvoy olayı var. Bir müddet bu konvoyları da yasaklıyoruz. Artık Diyarbakır’da düğün sünnet ve nişan konvoylarını bu virüsü yeninceye kadar bir müddet yasaklamış oluyoruz. Diyarbakır’da bugün almış olduğumuz il hıfzıssıhha kararıyla, düğün salonu ruhsatı olmayan mekanlarda düğün, nişan, sünnet, yaşgünü gibi toplantıların yapılmasını da istemiyoruz.”

‘BUNA İHTİYACIMIZ VAR’

Vali Karaloğlu, en riskli yaş grubunun 65 yaş üstü vatandaşlar olduğunu da hatırlatarak, “Onlara çağrımız lütfen günün kalabalık saatlerinde, akşam özellikle 16:00’dan sonra pazaryerleri, toplu taşıma araçları gibi vatandaşın yoğun olduğu mekanlarda 65 yaş üstü vatandaşların bulunmamasını rica ediyoruz. Maalesef bulaştığında hastalığın seyri onlar için çok daha ağır geçebiliyor. Onları koruyabilmek için buna ihtiyacımız var” dedi.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, kuralların çok zor olmadığını ve herkesin kendi hayatında uygulamasıyla toplumun koronavirüsten kurtulabileceğini belirterek, Diyarbakır halkının sosyal mesafe, maske ve diğer tedbirlere uyulması noktasında dikkatli olmasını istedi.