Diyarbakır’da hayali sertifika skandalı

Yayın tarihi: 1 Eylül 2020 Salı 10:09 am - Güncelleme: 1 Eylül 2020 Salı 10:09 am

Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde, valilik ve kaymakamlık izni olmadan, sistem üzerinden kurslar açılıp, eğitim yapılmadan yaklaşık 16 bin kişiye ‘hijyen eğitimi’ sertifikası verildiği ortaya çıktı.

Diyarbakır’ın 10 bin nüfuslu Çüngüş ilçesinde, 16 bin kişiye biner lira karşılığında ‘hijyen eğitimi’ sertifikası verildiği öne sürüldü.

Medyascope’tan Ferit Aslan’ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ile halk eğitim merkezlerindeki kurslar 14 Mart’tan 8 Haziran’a kadar tatil edilmişti. ‘Hijyen eğitimi’ sertifikalarının bu tarihler arasında verildiği ortaya çıktı. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, eski ilçe milli eğitim müdürü ile halk eğitim merkezinin müdürü açığa alındı. Bakanlığın olayı soruşturmak üzere Ankara’dan müfettiş gönderdiği öğrenildi.

Yapılan denetimlerde, otelde çalışan bir kişinin, ‘hijyen eğitimi’ sertifikasını, Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinden aldığı fark edildi. Evrakın incelenmesinin ardından, sözkonusu kişinin Diyarbakır’a gitmeden bu sertifikayı aldığı tespit edildi.

Gıda ve su işletmelerinde çalışan kişiler için gerekli olan hijyen eğitiminin, normal şartlar altında yüz yüze verilen sekiz saatlik bir kurs olduğu belirtildi. Soruşturmanın selameti açısından bilgi vermelerinin doğru olamayacağını belirten yetkililer, kaymakamlığın kendilerine başvurduğu ilk günden itibaren, bakanlığın, herhangi bir gecikmeye mahal vermeden soruşturma sürecini devam ettirdiğini söylemekle yetindi.