Diyarbakır Valiliğinden köpekle işkence iddiasına açıklama

Yayın tarihi: 29 Haziran 2020 Pazartesi 10:55 am - Güncelleme: 29 Haziran 2020 Pazartesi 10:59 am

Diyarbakır Valiliği, evi basılarak köpekle işkence edildiği açıklanan Sevil Rojbin Çetin hakkında açıklama yaptı. Valilik açıklamasında, “Özel eğitimli arama köpeği şahsın balkon kapsısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiştir” ifadelerini kullandı. Öte yandan Diyarbakır’daki 11 hak örgütü Çetin’in serbest bırakılması çağrısında bulunarak, ev baskınında köpekli işkenceye maruz bırakan polisler hakkında soruşturma açılmasını talep etti.

Mardin’den yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle 26 Haziran akşamı evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin’le ilgili yazılı açıklama yapan hak örgütleri, Çetin’in gözleri kapalıyken fotoğraflarının çekildiğini ve cinsel tacize maruz bırakıldığını belirtti.
Çetin’in adli muayene raporundaki işkence tespitlerine değinilen açıklamada, Çetin’in iki bacağında köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun ve kollarının her yerinde darp ve cebir izi olduğunun sağlık raporu ile belgelendiği kaydedildi.

Diyarbakır’daki işkence görüntülerine Emniyet’ten orantılı güç açıklaması

‘KANSER HASTASI ÇETİN DERHAL SERBEST BIRAKILMALI’

Açıklamada, olayın İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme’nin yıldönümü ve 26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü’nde olmasına dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Türkiye’nin de taraf olduğu bu sözleşme, insan onur ve değerlerini korumak için işkenceyi mutlak anlamda yasaklar. Bu yasak, normlar hiyerarşisi açısından üstün kural, başka bir deyişle buyruk kural niteliğindedir. Dolayısıyla hiçbir koşulda istisnası olamaz. Türkiye İşkenceye Karşı Sözleşme’yi 1988 yılında kabul etmiş, Anayasa ve Ceza Kanunu’nda işkenceyi yasaklamıştır ve işkenceye ‘sıfır tolerans’ taahhüdünde bulunmuştur. Ekonomiden toplum sağlığına kadar ülkenin tüm meselelerini güvenlik sorunu haline getiren mevcut siyasal iktidarın baskı ve kontrole dayalı yönetme biçimiyle, günümüzde tüm ülke adeta işkence mekânı haline gelmiştir. Aynı zamanda kadına yönelik şiddetle mücadele pratiğine bakıldığı zaman da Türkiye’nin kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yerinde saydığı, kadınlar başta olmak üzere muhalif tüm kesimleri hedef haline getirdiği bir gerçektir. Özellikle son zamanlarda bölgemizde kadın aktivistlerine yönelik ciddi bir baskı, özel bir politika söz konusudur. Bu baskılar aynı zamanda kadın ve kadın hakları mücadelesine yöneliktir. Derin ruhsal travmalar yaratabilecek böylesine insanlık dışı bir işkenceden sonra kanser hastası olan Sevil Rojbin’in bir an önce hem fiziksel hem de psikolojik destek alabileceği koşullara kavuşması gerekmektedir. Sevil Rojbin Çetin derhal serbest bırakılmalıdır.

İşkenceciyi şikayet etti, işkenceye uğradı: Ölüm orucuna başladı

AVUKATI İFADEYE ÇAĞRILDI

Açıklamada, Sevil Rojbin Çetin’un durumunu fotoğraflayan avukatın ifadeye çağrıldığı da belirtilerek tepki gösterildi. Açıklamada, “Sorumlu kişiler kolluk görevlileri acilen tespit edilmeli, görevden alınmalı ve haklarında adli ve idari soruşturma başlatılmalıdır. Kolluk güçlerinin bu kadar pervasızca ve çekinmeden işkence yöntemine başvurmaları, cezasızlık politikasının sonucudur” ifadelerine yer verildi.

AÇIKLAMAYA İMZA ATANLAR

Açıklama imzası bulunan kurumların isimleri şöyle: Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Diyarbakır Tabip Odası Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, Rosa Kadın Derneği, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mezopotamya Psikologları, Kadının Dayanışma Hali, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubesi.

VALİLİK: KADEMELİ ZOR KULLANMA

Diyarbakır Valiliği ise olayla ilgili açıklamasında, polislerce köpekli ve fiziki saldırı yapıldığı iddiasının gerçek dışı olduğu savunuldu. Açıklamada şöyle denildi:

“İlimiz genelinde bölücü terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine ve örgüt mensuplarının yakalanmalarına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, Mardin ve Van illeri yetkili mahkemelerince Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Görevi Kötüye Kullanma suçlarından aranması bulunan Sevil Çetin isimli şahsın yakalanması amacıyla 26.06.2020 tarihinde ilimiz Bağlar ilçesinde bir ikamete operasyon düzenlenmiş, ikamete giriş yapıldığı esnada dışarıda bulunan özel eğitimli arama köpeği şahsın balkon kapsısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiş, operasyon köpeği eğiticisi tarafından derhal kontrol altına alınmış, şüpheli şahsın görevlilerimize ve kendisine zarar vermemesi amacıyla kademeli oranda zor kullanılarak yakalanması sağlanmıştır. İddia edildiği şekilde operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı söz konusu değildir.

İkamette yapılan aramada çok sayıda örgütsel doküman ele geçirilmiştir. Sevil Çetin isimli şahıs sevk edildiği adli mercilerce yapılan işlemlerinin ardından, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçundan gerekli işlemlerin yapılabilmesi için 27.06.2020 günü Mardin İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerine teslim edilmiştir.” (MA)