Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Tekstilkent’te 72 firma faaliyet gösterirken, 21 firmanın inşaatı sürüyor. Ancak Diyarbakır için başlangıçta umut vaat eden tekstil sektöründe tehlike çanları çalmaya başladı.

Amida Haber’in haberine göre; Artan kredi faizleri, yüksek teminat bedelleri ve TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı, tekstil sektörünü ihracat pazarında zor duruma düşürdü.

ÜÇ AYDA 8 FİRMA KAPISINA KİLİT VURDU

Avrupa piyasasında iş bulamayan Diyarbakır’daki tekstil firmaları ya kepenk kapatmak zorunda kaldı ya da kapanma riskiyle karşı karşıya. Avrupa ülkeleri ticarette Asya pazarına yönelirken, Diyarbakır’daki işletmeler sipariş alamayınca son üç ayda 8 tekstil firması kapısına kilit vurdu, 10 firma daha kapanma tehdidi altında.

Bankaların mevduat faizi yarışı! 285 bin liranın aylık getirisini görünce çok şaşıracaksınız... Bankaların mevduat faizi yarışı! 285 bin liranın aylık getirisini görünce çok şaşıracaksınız...

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Sezai Ayas, bankaların bölgedeki firmalara yönelik kredi politikasındaki ayrımcılık, artan maliyetler ve düşük kuruı ihracatçılar üzerindeki olumsuz etkilerine işaret etti. Ayas, “Batı’da firmalar krediye daha rahat ve uygun koşullarda ulaşabiliyor. Bizden ise daha yüksek teminatlar isteniyor. Hatta bazı kamu bankaları 1 milyon liralık krediye karşılık 1,5 milyon lira teminat talep ediyor” dedi. Ayas, “Eğer krediye ulaşabilseydik, bugün 10-12 firma daha faaliyete geçmiş olurdu” diyerek, zorluklara dikkat çekti.

"TEKSTİL KAN KAYBEDİYOR"

Diyarbakır’daki tekstil firmalarının yüzde 75’inin ham madde ihtiyacı olmadan fason üretim yaptığına dikkat çeken Ayas, işletmelerin en büyük giderinin işçilik olduğunu belirtti. Ayas, “Artan maliyetler ve düşen siparişler sektörde ciddi bir daralma yaratıyor. Son üç ayda 8 firma kapanırken, 10 firma ise üretimini durma noktasına getirdi. Özellikle Güney Asya ülkeleriyle rekabet edemiyoruz. Mısır, Bangladeş, Endonezya gibi ülkeler daha avantajlı hale geldi. Avrupa ve ABD pazarında Türkiye’nin payı giderek azalıyor. O yüzden tekstil kan kaybediyor” dedi.

"REKABETÇİLİĞİMİZİ CİDDİ ŞEKİLDE ZAYIFLATIYOR" 

Ayas, döviz kurundaki baskının ihracatçıları zor durumda bıraktığını belirterek, “Enflasyon yüzde 80’in üzerinde artarken, döviz kuru aynı oranda yükselmiyor. Geçen yıl 10 TL’ye mal edilen bir ürün bugün 18 TL’ye mal ediliyor, ancak ihracatçılar hâlâ aynı fiyata satmak zorunda kalıyor. Bu da rekabetçiliğimizi ciddi şekilde zayıflatıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Amida Haber