Diyarbakır emniyetinde işkence: Polisten avukata tehdit

Yayın tarihi: 27 Aralık 2019 Cuma 12:33 pm - Güncelleme: 27 Aralık 2019 Cuma 12:33 pm

Diyarbakır’da gözaltına alınan bir gence işkence yapıldığına dair fotoğraflar ortaya çıktı. Fotoğraflarda, gencin yüzü ve vücudundaki morluklar ile ters kelepçeli olduğu görülürken, işkenceye maruz kalan gencin avukatı, hem işkenceyi yapan polisler hem de işkenceyi raporlamayan iki hastane hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından dün gözaltına alınan B.Y. isimli bir gence işkence yapıldığına dair fotoğraflar ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’nın paylaştığı fotoğraflarda, gencin yüzü ve vücudundaki morluklar ile ters kelepçeli olduğu görülüyor.

Gözaltına alınarak Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi’ne götürülen müvekkili B.Y.’ye işkence yapıldığını söyleyen avukat Berivan Turan, gözaltı sonrası şubeye gittiklerini ancak müvekkilleriyle görüştürülmediğini aktardı.

Gözaltı aracında işkencenin başladığını ifade eden Turan, müvekkilinin ailesinin bu duruma tanık olduğunu belirtti.

Polisten avukata tehdit

4 saat boyunca beklemelerine rağmen müvekkilleriyle görüşlerinin engellendiğini dile getiren Turan, görüşme ısrarı üzerine avukat Özgür Deniz İzgi’nin bir polis tarafından “Senin kafanı cama gömerim” şeklindeki sözlerle tehdit edildiğini söyledi.

Ajansa yaptığı açıklamada Turan, işkence iddialarını dile getirdiklerinde ise başka bir polisin kendilerine, “Polisler de yaralandı” dediğini ve bunun işkencenin yapıldığını kabul etmek olduğuna işaret etti.

İki hastane işkenceyi raporlamadı

Israrları sonucu gece yarısında müvekkilleriyle görüştürüldüğünü belirten Turan, işkence sonucu vücudunda oluşan hasarı gördüklerini, bunu fotoğraflarla belgelediklerini söyledi.

Müvekkilinin sağlık raporu için sevk edildiği Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ile Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin gerçeği yansıtmayan raporlar düzenlediğini kaydetti.

Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nin “Serçe parmağında zedelenme”, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ise “Yüzde morluk” yönünde rapor düzenlediğini ifade eden Turan, müvekkilinin kaburgalarında zedelenme ve başında şişlikler olduğunu ancak hastanelerin bunları raporlamadığını söyledi.

Turan, bu raporları düzenleyen doktorlar hakkında “sahte ve gerçeğe aykırı rapor düzenlemek”ten suç duyurusunda bulunacakları bilgisini verdi.

Polisler hakkında suç duyurusu

Avukat Turan, işkence yapan polisler hakkında da “kasten yaralama”, “işkence” ve “kötü muamele” nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.

Müvekkilinin işkence görmüş halde ters kelepçeyle adliyeye sevk edildiğini söyleyen Turan, kelepçelerin açılmasını istediği polislerin, “Bizim işimize karışmayın” tepkisiyle karşılaştığını da sözlerine ekledi.

Polislerin tehdit ettiği avukat Özgür Deniz İzgi ise müvekkilleriyle görüşmeyi engelleyen ve kendisini tehdit eden polisler hakkında, “kasten yaralamaya teşebbüs”, “hakaret, tehdit”, “görevi ihmal” ve “sahtecilik”ten suç duyurusunda bulunduğunu aktardı.