Diyarbakır Barosu: Yargı reformu gözaltılarla başladı

Yayın tarihi: 20 Kasım 2020 Cuma 1:14 pm - Güncelleme: 20 Kasım 2020 Cuma 1:14 pm

Diyarbakır Barosu, Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yürütülen soruşturması kapsamında 101 kişi hakkında verilen gözaltı kararına ilişkin, “Yargı reformu, avukatlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin gözaltına alınmasıyla başladı” açıklamasını yaptı.

Diyarbakır Barosu, Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yürütülen soruşturması kapsamında 101 kişi hakkında verilen gözaltı kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Diyarbakır Barosu’na üye en az 17 avukat ile Şırnak ve Adıyaman Barosunda görevli iki avukatın gözaltına alındığı bilgisi verildi.

“SİSTEMATİK BASKI OPERASYONLARI…”

Açıklamada, avukatlara ve sivil toplum alanında çalışan hak örgütlerine yönelik uzun zamandan bu yana sistematik bir şekilde baskı, tehdit ve gözaltı operasyonlarının yapıldığına dikkat çekilerek, “Yargı reformu, avukatlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin gözaltına alınmasıyla başladı” denildi.

“YARGI İKTİDARIN EMRİYLE…”

Gözaltılarla hukukun ayaklar altına alındığı, yargının iktidarın emir ve talimatlarına göre hareket ederek avukatları baskılamaya çalıştığı ifade edilen açıklamada, “Demokrasinin ve hukuk devleti olma iddiasının rafa kaldırılmasının yarattığı yıkımı ve felaketi görmeyen aklın, bu ülkenin bir arada barış içinde yaşama bağını ortadan kaldırmaya götüren yolun taşlarını döşediklerini bilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, kişi özgürlüğü ve güvenliği ile hukuk güvenliğini ortadan kaldıran ‘hukuk dışı’ operasyonlara son verilmesi, gözaltına alınan kişilerin derhal serbest bırakılması talep edildi. Baro, yürütülen soruşturmanın detaylarına ilişkin gün içerisinde açıklama yapılacağını duyurdu.

Diyarbakır’da aralarında çok sayıda avukatın da olduğu 101 kişi hakkında gözaltı kararı