Diyarbakır’daki işkence görüntülerine Emniyet’ten orantılı güç açıklaması

Yayın tarihi: 1 Haziran 2020 Pazartesi 9:53 am - Güncelleme: 1 Haziran 2020 Pazartesi 5:19 pm

Diyarbakır’da polis memuru Atakan Arslan’ın şehit olduğu olayın ardından gözaltına alınan M.E.C’nin işkence görüntüleri MHP’li vekil danışmanı tarafından sosyal medyaya servis edildi. Diyarbakır Valiliği, görüntülere ilişkin “üst arama işleminde çekildi” açıklaması yaparken, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, “ince arama esnasında orantılı güç kullanıldığını” öne sürdü. Diyarbakır Barosu olayın takipçisi olacağını duyurdu.

Diyarbakır’da polis memuru Atakan Arslan’ın şehit olduğu olayın ardından açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan M.E.C’nin işkenceye uğrayan görüntüleri MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un danışmanı Emre Soylu tarafından paylaşıldı. Diyarbakır Barosu, vekil danışmanının, “Hain, emniyetin şefkatli kollarında” notuyla paylaştığı işkence görüntüleri üzerine harekete geçti.

Diyarbakır’da silahlı saldırı: 1 polis şehit oldu

Emre Soylu, sosyal medyada yükselen tepkiler üzerine daha sonra hesabını kapattı.

BARO, AÇIKLAMA YAPTI

Sosyal medyada paylaşılan video ardından harekete geçen Diyarbakır Barosu, bir açıklama yayımladı. Baro’dan yapılan açıklamada, “Bugün itibariyle kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda, Diyarbakır Emniyetinde meydana gelen işkence vakasına ilişkin Diyarbakır Barosu olarak detaylı bilgiler elde edildikten sonra hukuki süreci başlatacağımızı ve işkence vakasının takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.

VALİLİK: ÜST ARAMA İŞLEMİNDE ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER

Öte yandan, Diyarbakır Valiliği, sosyal medyada paylaşılan işkence görüntülerine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, failin güvenlik güçlerine jiletle saldırdığı ifade edilerek şöyle denildi:

“Şüpheli şahsın araç hareket halinde iken ağzından çıkardığı jilet ile görevli personelimize saldırması ve tehdit etmesi üzerine görevlilerimizce artan oranda maddi kuvvet uygulanmak suretiyle bahse konu jilet muhafaza altına alınmıştır. İlgili adli birime intikal ettirilen M.E.C, ekip otosunda ağzından jilet çıkarmasıyla oluşan makul şüphe nedeniyle, kendisinin ve görevlilerimizin güvenliği sağlamak adına daha detaylı arama yapılacağı esnada direnmesi üzerine orantılı güç kullanılarak kıyafetleri çıkartılmış ve iç çamaşırının bel bölümündeki lastik kısmında bir jilet daha bulunmuştur. Gerçekleştirilen tüm işlemler ve adli inceleme yapmak üzere muhafaza altına alınan kesici aletler, yakalama, arama tutanağında yer almaktadır. Bazı sosyal medyada hesaplarında paylaşılan görüntü üst arama işlemi esnasında çekilmiş olup konu ile ilgili idari tahkikat, tespit edildikten hemen sonra başlatılmıştır.”

DİYARBAKIR EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ: İNCE ARAMADA ORANTILI GÜÇ KULLANILDI

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü de işkence görüntülerine ilişkin, faile “ince arama esnasında orantılı güç kullanıldığını” söyledi.

Açıklamada, olayın faili olduğu öne sürülen M.E.C.’nin yakalandıktan sonra ilgili adli birime intikal ettirmek üzere elleri önden kelepçelenmek suretiyle ekip otosuna bindirildiği ifade edildi. M.E.C.’nin araç hareket halinde iken ağzından çıkardığı jilet ile görevli personele saldırdığı ve tehdit ettiği öne sürülen açıklamada, şöyle denildi:

“Görevlilerimizce artan oranda maddi kuvvet uygulanmak suretiyle bahse konu jilet muhafaza altına alınmıştır. İlgili adli birime intikal ettirilen M.E.C. isimli şüpheli şahsın, ekip otosunda ağzından jilet çıkarmasıyla oluşan makul şüphe nedeniyle, kendisinin ve görevlilerimizin güvenliği sağlamak adına ince arama yapılacağı esnada direnmesi üzerine orantılı güç kullanılarak kıyafetleri çıkartılmış ve iç çamaşırının bel bölümünki lastik kısmında bir adet jilet daha bulunmuştur. Gerçekleştirilen tüm işlemler ve adli inceleme gerçekleştirmek üzere muhafaza altına alınan kesici aletler yakalama arama tutanağında yer almaktadır. Bazı sosyal medyada hesaplarında paylaşılan görüntü üst arama işlemi esnasında çekilmiş olup konu ile ilgili idari tahkikat, tespit edildikten hemen sonra başlatılmıştır.”