Diyarbakır Adliyesi önünde ‘Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü’: Türkiye avukatlar ve gazeteciler için…

Yayın tarihi: 12 Temmuz 2019 Cuma 5:09 pm - Güncelleme: 12 Temmuz 2019 Cuma 5:12 pm

Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması için her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde gerçekleştirdiği Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü’nün 184’üncüsünü gerçekleştirdi.

Açıklama yapan Baro Başkanı Cihan Aydın, Türkiye’nin avukatlar ve gazeteciler için son derece tehlikeli bir ülke haline geldiğine dikkat çekerek, gazeteci Hüseyin Aykol’un fikirlerinden kaynaklı olarak tutuklandığını söyledi.

Gazeteci Hüseyin Aykol gözaltına alındı

Eylemde, “Em te ji bir nakin/ Seni Unutmayacağız” yazılı pankart açıldı. Açıklamaya Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ve avukatlar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Karakaya katıldı. Aydın, Elçi soruşturmasında bir aşama kaydedilmediğini belirterek “Yaşanan belirsizlik, keyfilik ve cezasızlıktan kaynaklanan bu sorunların ortadan kalkması gerekiyor” dedi. Aydın, Tahir Elçi soruşturmasında failler yargı önüne çıkarılıp hak ettikleri cezayı alana kadar, cezasızlık hali ortadan kalkana kadar etkinliklerini sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.

“Fikir ve ifade özgürlüğü konusunda düzenleme yapılmalı”

Aydın, Türkiye’nin avukatlar ve gazeteciler için son derece tehlikeli bir ülke haline geldiğini kaydederek, “Avukatlar mesleki faaliyetlerinden kaynaklı yaşamını yitiriyor. Daha iki gün önce İstanbul Barosu üyesi meslektaşımız avukat Hüseyin Yama, mesleki faaliyetleri nedeniyle katledildi. Bu cinayeti işleyen ise maalesef birçok defa olduğu gibi müvekkili veya davanın karşı tarafı. Gazeteci Hüseyin Aykol fikirlerinden kaynaklı gözaltına alınıp tutuklandı. Hakkında çok sayıda dava da açılmış durumda. Tamamı gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı. Bir an önce bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Fikir ve ifade özgürlüğü konusunda bir düzenleme yapılmasının zorunluluk arz ettiğini ve ivedilikle bunun çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

“Öldürülen avukatların dosyaları titizlikle ve ivedilikle incelenmeli”

“Bir diğer önemli konu mesleki faaliyetleri nedeniyle öldürülen avukatların dosyalarının titizlikle ve ivedilikle incelenmesini talep ediyoruz. Avukatlar kamu görevini yerine getiren bir meslek grubu. Dolayısıyla avukatlara yapılan saldırıları kamu görevlilerine, Cumhuriyet Savcılarına, hakimlere yapılmış gibi değerlendirilip öyle soruşturulmasını talep ediyoruz” ifadesinde bulundu.

Yapılan açıklamanın ardından grup oturma eylemi yaptı. (MA)