AKP hedef gösterdi, Ankara Barosu hakkında soruşturma başlatıldı

Yayın tarihi: 27 Nisan 2020 Pazartesi 1:49 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2020 Pazartesi 5:59 pm

Salgın hastalıkların nedeni olarak “eşcinselliği ve evlilik dışı birlikte yaşamayı” gösteren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a tepki gösteren ve AKP’li kurmaylar tarafından hedef alınan Ankara Barosu hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın ardından Diyanet İşleri de Ankara Barosu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Barosu hakkında re’sen soruşturma başlattı. Soruşturma gerekçesi olarak, “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçu işlemesi” öne sürüldü.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Başsavcılık açıklamasında, “Ankara Barosu’nun 26.04.2020 tarihli ve “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın İnsanlığın Bir Kesimini Nefretle Aşağılayıp Kitlelere Hedef Gösterdiği Konuşmasıyla İlgili Basın Açıklaması” başlıklı açıklaması nedeniyle, Cumhuriyet Başsavcılığımızca, Ankara Barosu hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216/3 maddesi kapsamında, Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan re’sen soruşturma başlatılmıştır” denildi.

DİYANET’TEN SUÇ DUYURUSU

Soruşturma başlatılmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’da Ali Erbaş’a yönelik açıklama nedeniyle Ankara Barosu yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

Diyanet virüsün sorumlusunu ‘buldu’: LGTBİ+ ve evlilik dışı ilişkiler…

‘ŞAŞKINLIK VE İBRETLE KINIYORUZ’

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cuma hutbesinde, LGBTİ+ bireyler ve nikahsız birliktelikleri salgınların gerekçesi olarak göstermişti. Ankara Barosu, Erbaş’ın ifadelerine sert tepki gösterdi. Baro’nun açıklamasında, Erbaş’ın ifadelerinin, “İnsanlığın bir kesimini nefretle aşağılayıp kitlelere hedef gösterdiği konuşmasını şaşkınlık ve ibretle” izledikleri ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Şaşkınlığımız; sesi çağlar öncesinden gelen bu şahsın, bir devlet kurumunun başında oturup söylemini kutsal sayılan değerler üzerine inşa ederek halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesindeki kan kokan cüreti sebebiyledir. Aldığımız ibretse, anılan şahsın içinde bulunduğu takvim yılında yaşamasına rağmen bundan sekiz-dokuz nesil önceki büyükleriyle aynı zihinsel ve dogmatik sınırlara sahip olmak için insan onuruna karşı gösterdiği büyük direnişten kaynaklanmaktadır. Görevde olduğu süre boyunca çocuk tecavüzcülerine gözlerini kapatıp kadın düşmanlığının manevi zeminini dini söylemlerle meşrulaştırma çabası karşılığında maaş alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın deprem, LGBTİQ+, kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle meydanlarda ‘cadı’ diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi şaşırtmamalıdır. Anılan şahsı ve ona hak veren zihniyeti büyük bir şaşkınlık ve ibretle kınadığımızı tüm kamuoyuna saygıyla arz ederiz.”

AKP KURMAYLARI ERBAŞ’ SAHİP ÇIKTI

Öte yandan çok sayıda Saray kurmayı Diyanet İşleri Başkanı’nın sözlerini savunarak, Ankara Barosu’nu hedef gösterdi. AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, Baro’nun açıklamasının İslam nefreti içerdiğini öne sürdü.

AKP GRUP BAŞKAN VEKİLİ BARO’YU HEDEF GÖSTERDİ

Muş, sosyal medya hesabında, “Ankara Barosu’nun açıklaması İslam nefreti içeriyor. Demek ki İslamofobiyi sadece batıda aramayalım. Sesi çağlar öncesinden gelen derken neyi kastettiğinizi bu millet iyi biliyor. İslam çağ dışı değil sizin çürümüş zihniniz çağ dışı. İslam ahlakını vurgulayan Ali Erbaş yalnız değildir” ifadelerini kullandı.

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: EN AZILI STALİNİST YÖNTEMLERLE TÜRKİYE’YE ÇEKTİRDİKLERİ ACI

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter’dan yaptığı açıklamada, Ankara Barosu’nun açıklamasının “tam bir terbiyesizlik olduğunu” savundu. Çelik, şöyle yazdı:

“Ankara Barosundan kafasını uzatan faşist zihniyet, Ali Erbaş’ı en temel haktan mahrum etmeye çalışan küstahça bir saldırganlık sergilemektedir. Ali Erbaş hocamıza ‘Sesi çağlar öncesinden gelen bu şahıs’ diye hitap ederek güya değerlerin zamana bağlı olarak kıymet sahibi olacağına inanan bir kafa her şey olur ama hukukçu olmaz. Zamanın geçmesine bağlı olarak insan haklarının ve hukukun itibarsız olacağını düşünen bir kafa bu. Asıl mesele bu baronun geçmişinin ve bugünün hukukun prensipleriyle ve demokratik değerlerle ne kadar uyuştuğudur. Her türlü vesayeti, hukuku ve demokratik değerleri ayaklar altına alırcasına destekleyen bir yapıdır bu.”

“Aydınlanmadan nasibini almamış sözde bir ‘Aydınlanmış despotizm’ adına faşizmin en bilinen yargılarını sıralamış Ankara Barosu. Dini değerleri savunanları en azılı Stalinist yöntemlerle suçlayanların Türkiye’ye çektirdiği acılar biliniyor. Bundan hiç ders almayan bir hukuk kurumu olamaz. Olsa olsa aynı faşizmi savunma konusunda kararlı bir zihniyettir karşımızdaki. Türkiye’de herkesin kendi değer sistemi içinde konuşma hürriyeti esastır. Sorun İslami değerleri savunan Ali Erbaş hocamızın açıklamaları değil, demokratik değerlere göre buna saygı duyması gereken Ankara Barosunun bir kere daha militan bir baskıcılığa soyunmasıdır.”

MECLİS BAŞKANI KOROYA KATILDI: İSLAM’A SALDIRI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise, “Diyanet İşleri Başkanımızın şahsına ve özellikle onun şahsı bahane edilerek İslam’a yapılmaya çalışılan saldırıyı şiddetle kınıyorum” dedi.

Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ı eleştiren açıklamasına ilişkin yazılı açıklama yapan Şentop, şunları kaydetti:

“Milletimizin değerlerine karşı düşmanlık da yeni değildir; o değerleri tahfif etme hafifliği de. Geçen zamanı delil göstererek İslam’a saldıran provokatif zihniyet, kadim İslam düşmanlığının zavallıca bir tezahürü olduğunu fark edecek bilgi temelinden de mahrumdur. Diyanet İşleri Başkanımızın şahsına ve özellikle onun şahsı bahane edilerek İslam’a yapılmaya çalışılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Hukuk adına konuştuğunu iddia edenlerin, liyakat ve samimiyetten yoksunlukları apaçık ortadadır.”

ADALET BAKANI SAHİP ÇIKTI

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de Ankara Barosu’nu kınayarak Erbaş’a sahip çıktığını belirten bir mesaj paylaştı. Gül, “Diyanet İşleri Bakanı Sayın Ali Erbaş’ın Cuma hutbesinde naklettiği dini hükümler nedeniyle Ankara Barosu’nun rahatsızlığını ifade eden ve yer yer haddi zorlayan açıklamasını esefle karşılıyorum” ifadelerini kullandı.

SARAY SÖZCÜSÜ KALIN, “AHİRET” DEDİ

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın ise, “Zamanı ve mekanı yaratan Allah’ın hükmüne dil uzatanlar bu dünyada da ahirette de hüsrandadır” ifadelerini kullanarak Diyanet İşleri Başkanı’na sahip çıktı.

FAHRETTİN ALTUN: İSLAM’IN KAİDELERİ KEYİFLERİNCE SORGULANAMAZ

Bir diğer Saray sözcüsü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise, “İnsana kâinatta hak ettiği değeri göstererek, evvelimizi ve ahirimizi kul olmanın idrakiyle aydınlatan yüce dinimiz İslâm’ın kaideleri, Ali Erbaş hocaya münasebetsizce saldıranların keyiflerine göre sorgulanacak kaideler değildir” Baro’yu hedef aldı.

AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise, Baro’nun açıklamasının “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçu içerdiğini öne sürerek, Baro hakkında işlem yapılması çağrısında bulundu.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI NE DEMİŞTİ?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, geçtiğimiz Cuma günü Ramazan ayının ilk hutbesini internetten yayınlamış ve şunları söylemişti:

“Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikâhsız hayatın İslami literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.”

İnsan Hakları Derneği, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın cuma sözleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Almanya antikor testlerine başladı

İzmir’de ‘447 sağlık çalışanı’ koronavirüse yakalandı