Diyanet saça da el attı! Peruk ve saç ektirme fetvası

Yayın tarihi: 28 Şubat 2022 Pazartesi 8:35 am - Güncelleme: 28 Şubat 2022 Pazartesi 10:01 am

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun hazırladığı “Fetvalar” kitabında “Saç ektirmek ve peruk kullanmak caiz midir? sorusuna, “zorunlu hâller dışında caiz değildir.” cevabını verdi.

 

Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre; “İslam âlimleri, bir kimsenin, saçına başkasının saçını eklemesini veya başkasının saçından imal edilen peruğu takmasını caiz görmemişlerdir. Çünkü bu işlemlerde saygın olan insanın bir parçası kullanılmaktadır ki; bu, zorunlu hâller dışında caiz değildir. Ancak insan saçı dışında ipek, iplik, yün gibi maddelerden yapılan peruğun takılmasını, fakihlerin çoğunluğu caiz görmektedir.”

Saç ekimi konusundaki fetva ise şöyle: “Günümüzde cerrahi bir operasyon olarak yapılan saç ekimi uygulaması ise kişinin kendi saçının alınıp saç kaybına uğrayan bölgeye nakledilmesi şeklinde olduğundan söz konusu yasak kapsamında değildir.”

Son yıllarda giderek hız kazanan botoksun da mecbur kalmadıkça caiz olmadığını vurgulayan Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bu konudaki görüşü de şöyle: “Yüzdeki kırışıklıkları gidermek için, yapılan ‘botoks’ da genel amacı itibarı ile estetik müdahale niteliğindedir. Bu sebeple, beden ya da ruh sağlığı açısından gerekli olmadıkça uygulanması caiz değildir.”

Diyanet hafızlık bursu için 2,77 milyon TL bağış topladı