Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Fahrettin Koca’ya isimler verdim

Yayın tarihi: 8 Nisan 2020 Çarşamba 5:11 pm - Güncelleme: 8 Nisan 2020 Çarşamba 8:37 pm

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Toplum Bilimleri Kurulu için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya din psikolojisi ve sosyolojisi alanında uzman kişilerin isimlerini verdiğini ifade etti.

Erbaş, açıklamasında salgın hastalık nedeniyle ölenlerin hükmen şehit olarak kabul edilebileceğini söyledi.

Ülkemizde ilk olarak 11 Mart’ta görülen koronavirüs dün akşam açıklanan verilere göre 34 bin 109 kişiye bulaştı. Hastalık nedeniyle 725 kişi de hayatını kaybetti.

Dün akşam bir canlı yayına katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a “Koronavirüs nedeniyle ölen sağlık çalışanları şehit sayılır mı?” sorusu yöneltildi. Erbaş, şöyle cevap verdi:

“Şehitlik, peygamberlikten sonra en büyük mertebedir. Hakiki şehit; vatan uğruna, bayrak uğruna, namus uğruna canını feda eden askerlerdir, polistir. Hakiki şehit olarak bunları değerlendiriyoruz. Fıkıhta bir de ‘hükmi (hükmen) şehitlik’ vardır. Bunlar da depremde, yangında, selde, denizde boğulmuş olanlar ve salgın hastalıklara yakalanarak vefat etmiş olanlar hükmen şehit olarak kabul edilir. Hadis-i Şerif’te bunlar yer almaktadır. Umuyoruz ki bu salgın hastalık nedeniyle vefat eden kardeşlerimiz şehitlik mertebesine ererler.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile telefon görüşmesi yaptıklarını belirten Erbaş, “Toplum Bilimleri Kurulu” için din psikolojisi ve din sosyolojisi alanındaki bazı uzmanların isimlerini verdiğini anlattı.

‘Bilim Kurulu’nda Diyanet de bir üyeyle temsil edilsin’

Toplum Bilimleri Kurulu’nun kurulacağını duyuran Fahrettin Koca gerekçesini şöyle açıklamıştı:

“Toplum olarak hastalığa karşı daha toplumsal ihtiyaçlar ortaya çıktı. Toplum Bilimleri adını verdiğimiz yeni bir kurul oluşturduk. Toplumsal öneriler getirecek, bize hayatı kolaylaştıracak tekliflerde bulunacak. Bu salgınla mücadelede dünyada tektir.”

TERAVİH NAMAZI EVDE KILINACAK

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kovid-19 ile mücadele kapsamında ramazanda kılınacak teravih namazlarına ilişkin olarak “Camilerde cemaatle namaza verilen ara, ramazan ayında da dahil olmak üzere salgın tehlikesine karşı alınan tedbirler devam ettiği müddetçe uygulanacak.” dedi.

Tüm ailelere evlerini mescide dönüştürmesi çağrısında bulunan Erbaş şöyle konuştu: “Camilerde cemaatle namaza verilen ara ramazan ayında da dahil olmak üzere salgın tehlikesine karşı alınan tedbirler devam ettiği müddetçe uygulanacak. Bu süreçte evlerimizi mescit haline getirelim. İbadetlerimize riayet edelim. Evlerimizde eşimiz ve çocuklarımızla teravihlerimizi kılalım. Evde yaşayanlar içerisinden bir karantina yoksa namazlarımızı cemaatle kılalım.”

Ali Erbaş, cemaatin din görevlilerinden oluştuğu cuma namazı kılınmasıyla ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Sağlık çok önemli. Onun için biz 16 Mart itibarıyla bütün camilerimizde bu süreç bitinceye kadar cuma namazlarına ara verdik. O bir hafta içerisinde büyük bir mahzunluk yaşandı. Pek çok insanımızdan şöyle bir talep geldi, ‘Hiç olmazsa temsili olarak ülkemizde bir yerde kılınsın’. Bu topraklarda asırlardan beri hiçbir zaman cuma namazının kılınmadığına şahit olunmadı. Dolayısıyla temsili olarak bir yerde cuma namazının kılındığını milletimiz görsün, televizyon ekranlarından hiç olmazsa hutbeyi dinlesin, düşüncesiyle hüsnüniyet ile başlatmış olduğumuz bir uygulamadır. Hüsnüniyetle alınmış bir karardır ve bu süreç bitinceye kadar bazı değişik camilerde yine sosyal mesafe korunarak ve tedbirler alınarak kılınacaktır.”