DİSK’ten zamlara karşı faturalı eylem!

Yayın tarihi: 16 Şubat 2022 Çarşamba 3:54 pm - Güncelleme: 16 Şubat 2022 Çarşamba 4:00 pm

DİSK’in hayat pahalılığına karşı Kadıköy’de yaptığı eylemde elektrik ve doğalgaz faturalarına yapılan zamların geri alınması talebi öne çıktı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçilerin taleplerini 5 maddede sıraladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bugün ‘İnsanca yaşayacağımız bir ücret istiyoruz’ talebiyle İstanbul Kadıköy Rıhtım’da eylem yaptı.

Elektrik ve doğalgaz faturalarını da yanlarında getiren işçiler, hayat pahalılığına tepki gösterdi. Pankart ve dövizlerle sorunlarını belirten emekçiler, yaptıkları basın açıklamasıyla taleplerini dile getirdi.

‘ZAMLAR GERİ ALINSIN’ TALEBİ ÖNE ÇIKTI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu,  işçilerin acil 5 talebini şöyle sıraladı:

• Zamlar geri alınsın, faturalardan vergi alınmasın.

• Eriyen asgari ücret yeniden belirlensin, tüm ücretler en az asgari ücret oranında artırılsın, en düşük emekli aylığı asgari ücretin altında kalmasın.

• Ücretlerden alınan vergi azaltılsın.

• Tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilsin, herkese güvenceli istihdam sağlansın.

• Sendikal hakların kullanımının önündeki tüm engeller kaldırılsın.

‘ARTIK YETER! GEÇİNMEK İSTİYORUZ’

Çerkezoğlu, Sözcü’den Batuhan Serim ve Hakan Kaya’ya yaptığı açıklamada “Yaşanan zamlar, faturalar, hayat pahalılığı karşısında ‘artık yeter, geçinmek istiyoruz’ diyoruz. O yüzden de bütün Türkiye’de yeni bir mücadele sürecini bugün başlatıyoruz. Aynı zamanda bu süreçte hükümetin alması gereken 5 temel acil önlemlere ilişkin taleplerimizi açıklayacağız” açıklamasını yaptı.

“Birinci talebimiz, ücretlerde bir iyileştirme yapılması” diyen Çerkezoğlu,

“Çünkü yapılan hiç bir ücret artışı, pahalılık karsısında bir anlam taşımıyor. O nedenle asgari ücretin yeniden revize edilmesi, bütün ücretlerin en az asgari ücret oranında artış yapılmasını, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çekilmesini, EYT mağduriyetine son verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

‘AZ KAZANANDAN AZ, ÇOK KAZANANDAN ÇOK’

İkinci taleplerinin ise vergi konusunda olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, adaletli bir vergi sistemi istediklerini anlattı.

“Asgari ücret vergi dışı bırakıldı ama asgari ücretten sonraki vergi diliminin de yüzde 10’a çekilmesini ve az kazanandan az, çok kazanandan da çok vergi alınan adaletli bir vergi sistemi istiyoruz” diyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

“Üçüncü talebimiz elektrik, su ve doğalgaza yapılan zamların geri alınması ve faturalardaki KDV’nin kaldırılmasını istiyoruz.

Dördüncü talebimiz, çok ciddi güvencesiz çalışma biçimleri yaygınlaştı. Bütün güvencesiz çalışma biçimlerinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz.

Beşinci ve son talebimiz ise işçilerin, emekçilerin yaşanan bu enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında emeğini, ekmeğini koruyabilmesinin tek yolu sendikal haklardır. Sendika, toplu sözleşme ve grev hakkının kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması. Acil olarak bu 5 temel konuda acil olarak hükümetin adım atmasını istiyoruz.”

‘ÇIKMAZA SÜRÜKLÜYOR’

İşçiler ise sorunlarını ve taleplerini şöyle dile getirdi:

“İnsanlar geçinemiyorlar. Gelen faturalar, alım gücünün azalması, her şeye gelen yüksek zamlarla bizim aldığımız ücretler çok düşüyor. Hayat pahalılığı bizi bir çıkmaza sürüklüyor. İnsanların artık dayanacak gücü yok. Yolda yürürken insanların yüzü gülmüyor artık. İnsanlar mutsuz. Birine dokunduğunuz zaman ağlayacak gibi oluyor insanlar.”