DİSK ve Türk-İş’ten asgari ücrete ilk tepki: Yetersiz

Yayın tarihi: 28 Aralık 2020 Pazartesi 12:36 pm - Güncelleme: 28 Aralık 2020 Pazartesi 2:06 pm

Kadıköy’de bir araya gelen DİSK üyesi işçiler, 2825.90 TL olarak açıklanan  asgari ücreti tanımayacaklarını belirtti. Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İşçiler bir kez daha açlığa, sefalete mahkum ettiniz. Bu mu adaletiniz? Bu mu, bu ülkenin tüm değerlerini üreten işçiye, emekçiye reva gördüğünüz asgari ücret. Bu asla kabul edilemez. Bu adaletli, hakkaniyetli ve insaniyetli değildir” açıklamasını yaptı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise, “Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır” tepkisini gösterdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde son kez toplandı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2021 yılı asgari ücreti açıklandı. İşçileri temsilen TÜRK-İŞ, işveren ve hükümeti temsilen ise TİSK ve Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un masaya oturduğu toplantıda işçilere 2021 yılında asgari ücret brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş ücret verilecek.

Kadıköy’de bir araya gelen DİSK üyesi işçiler, geçinebileceği bir asgari ücret belirlenmezse, kararı tanımayacağını belirtti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan bir işçinin ailesiyle beraber geçinebileceği bir ücret çıkmazsa, bu kararı tanımayacağız” dedi.

“ADALETLİ, HAKKANİYETLİ VE İNSANİYETLİ DEĞİLDİR”

Çerkezoğlu, “İşçiler bir kez daha açlığa, sefalete mahkum ettiniz. Bu mu adaletiniz? Bu mu, bu ülkenin tüm değerlerini üreten işçiye, emekçiye reva gördüğünüz asgari ücret. Bu asla kabul edilemez. Bu adaletli değildir. Hakkaniyetli değildir, insaniyetli değildir. Ticaret Odası Başkanı’nın sözünü bir kez daha teyit ettiniz. Bu ülkenin işçisine emekçisini açlığa mahkum ettiniz. Ama bilin ki asgari ücreti sizin keyfiyetinize bırakmayacağız. Bilin ki bu dava burada bitmez. Bilin ki bu hesap burada bitmez. Biz net bir şekilde söylüyoruz: 1 Ocak’tan itibaren başta asgari ücret ve civarın da ücret alan sendikalı ve sendikasız işçilerle beraber bu ücreti değiştirmek, yükseltmek ve insan onuruna yaraşır bir ücret haline getirmek için mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ: BELİRLENEN NET ASGARÎ ÜCRET YETERSİZDİR

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır” açıklamasını yaptı.

Irgat, “2021 yılında geçerli olacak asgari ücret gördüğünüz gibi işveren ve hükümet temsilcileri tarafından oy çokluğuyla belirleniyor. İşçi kesimi olarak alınan karara katılmıyor ve muhalif kalıyoruz. Açıklanan ücret işçi beklentilerini karşılamaktan uzak” dedi.

“3 BİN LİRANIN ÜZERİNDE BİR RAKAM TEKLİF ETMELERİNİ BEKLEDİK”

Irgat, şöyle devam etti:

“Bu hesaplamanın içinde ailenin harcamaları yoktu, aralık ayında gerçekleşecek enflasyon oranı da yoktu. Fiyat artışları da dikkati de alınmamıştı. İşçi kesimi olarak net 3 bin liranın üzerinde bir rakam teklif etmelerini bekledik. Birlikte belirledikleri asgari ücret yetersiz ve işçilerin beklentilerinden uzak. Bugünün şartlarında yetmeyecek bir asgari ücret belirlenmiştir. 3 işçi konfedarasyonu olarak görüşlerimizi paylaşmıştık.”

Asgari ücret 2020 yılı için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlenmişti. TÜRK-İŞ asgari ücretin 3 bin TL’den az olmamasını talep ederken, DİSK net 3 bin 800 TL olmasını talep etmişti. Asgari ücret konusunda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ortak tutum alma kararı almıştı.

2021 yılı asgari ücret zammı belli oldu