DİSK: Geçinmek istiyoruz, işçi sınıfının kırmızı çizgisi 5 bin 200 lira

Yayın tarihi: 12 Aralık 2021 Pazar 1:59 pm - Güncelleme: 12 Aralık 2021 Pazar 7:46 pm

DİSK, günler önce İstanbul Kartal Meydanı’nda asgari ücret ile ilgili yürüyüş yapacağını duyurmuştu. DİSK tarafından düzenlenen ‘geçinmek istiyoruz’ mitingi ‘birleşe birleşe kazanacağız’ sloganlarıyla başladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önü de dahil olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinde basın toplantısı ve protesto düzenledi.

‘Geçinemiyoruz’ sloganını taşıyan bu eylemler İstanbul Kartal’da gerçekleştirilen mitingle devam ediyor.

Miting alanına girmeden önce yürüyüş yapan işçiler ‘İş, emek, özgürlük’ sloganları attı.

Mitinge Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) de destek veriyor. Mitingde İlkay Akkaya’nın konseri de başladı. Binlerci kişi, alkışlarla Akkaya’yı selamladı. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, 20 bin kişilik katılım sağlandığının tahmin edildiğini aktardı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, mitingde açıklamalarda bulundu.

“Geçinemeyenler, barınamayanlar adına bu meydanı doldurduk hep beraber. 1 Ekim’den beri meydan meydan anlatıyoruz ekonomik krizin yükünü biz işçiler taşıyoruz. Her gece uykuya dalmadan bu kara kışı nasıl geçireceğiz diye düşünürken, her sabah gelen yeni zamlarla paramızın pul olduğunu görüyoruz. Ülkeyi yöneten beylere göre her şey yolunda. Biz enflasyon diyoruz, TÜİK enflasyon yüzde 21 diyor. Biz işsizlik diyoruz onlar diyorlar ki işsizlik azaldı ülkede. Biz geçinemiyoruz diyoruz onlar ekonomi şahlanıyor diyor” 

“İşçi sınıfının alın teriyle dalga geçenler, tarih de sizi affetmez biz de affetmeyeceğiz. Biz Türkiye işçi sınıfıyız dolarla maaş almıyoruz evet. Biz sizin gibi para sayma makinelerinde dolar saymıyoruz. Biz sizin dolar garantili ödemelerle ihaleleri verdiğiniz üç beş müteahhitten birisi değiliz. Onlar zenginleştikçe biz her gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Türk Lirası değer kaybettikçe, ülkenin kaynaklarını ucuza kapatmaya gelen, her gün birisinin gelip öbürünün gittiği petrol şeyhleri kazanıyor. Paramız değer kaybettikçe biliyoruz ki bu ülke daha yoksul ve bağımlı hale geliyor” diye konuştu.

“KURTULUŞ SAVAŞI DEDİKLERİ KENDİ KOLTUKLARININ KURTULUŞUDUR”

Çerkezoğlu, şunları söyledi: 

“Ülkeyi yönetenler TL’nin her gün değer kaybetmesiyle övünüp bir de buna kurtuluş savaşı diyorlar. Lafı eğip bükmeden söyleyelim bunların kurtuluş savaşı dedikleri kendi koltuklarının kurtuluşudur. Biz de bu meydandan emeğimizin köleliğine karşı kurtuluş savaşını başlatıyoruz. Emeğimize, çocuklarımızın geleceğine hep birlikte sahip çıkıyoruz. Bu ülkenin işçi sınıfı bu ülke satılık değildir diyoruz.”

ASGARİ ÜCRETTE İŞÇİ SINIFININ KIRMIZI ÇİZGİSİ 5 BİN 200 TL

“Kara kışı bahara çevireceğiz” diyen Çerkezoğlu, “Bize yaşattıkları kara kışa karşı işçi baharını getireceğiz. Sadece emeğimiz, ekmeğimiz için değil; adalet için, özgürlük için, demokrasi için ayağa kalkıyoruz işçi sınıfı olarak” ifadelerini kullandı.

Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Bu adaletsiz sistemi değiştirmek boynumuzun borcudur. Türkiye’deki en büyük adaletsizlik de asgari ücrettir. Buradan hep birlikte söyleyelim; işçi sınıfının asgari ücretle ilgili kırmızı çizgisi en az 5 bin 200 TL’dir.” dedi.

DİSK’ten ‘Artık geçinemiyoruz’ mitingi