DİSK Basın-İş: AYM yargıçlarına soruyoruz, medya patronları kimden cesaret alıyor?

Yayın tarihi: 25 Kasım 2019 Pazartesi 9:24 pm - Güncelleme: 25 Kasım 2019 Pazartesi 9:24 pm

DİSK Basın-İş Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gazetecilerin gecikmiş fazla mesai alacaklarına uygulanan günlük yüzde 5 faiz kanunu kaldırmasıyla ilgili açıklama yaptı

AYM, Bakırköy 13. İş Mahkemesi’nin itirazıyla gazetecilerin fazla mesai ücretinin zamanında ödenmediği her gün için işverenin yüzde beş fazla ödeme yapmasını öngören kanun maddesini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Kararda, “Basın sektöründe çalışanlar için diğer çalışanlara göre nesnel ve makul bir nedenle de olsa orantısız bir farklı muamelenin getirilmesinin önlenmesinin” amaçlandığı belirtildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan DİSK Basın-İş Sendikası, AYM’nin kararına tepki gösterdi. “Medya patronları kimden cesaret alıyor?” diye soran Basın-İş, “Sanırsın AYM, hesaplanan bu alacakların yüzde 90’ının hakimler tarafından ‘haksız zenginleşmeye yol açacağı’ düşüncesi ile kesildiğinden habersiz. Sanırsın, AYM 4 ayda sonuçlanması gereken işe iade davalarının bir yıl sürdüğünden habersiz. Grevdeki işçilerin işten çıkartılamayacağını düzenleyen yasayı basın patronlarının tanımadığından habersiz. Tek derdi ne? Yüksek faiz işvereni zora sokarmış, peki işçiler aylarca ücret alamazken işverenin hayat standartlarında en ufak bir azalma var mı? Yok” dedi.

“Medya patronları kimden cesaret alıyor?”

Demirören Grubu’ndan işten çıkarılan 43 kişinin 3 haftadır ne kadar tazminat alacaklarını öğrenmeye çalıştığının belirtildiği açıklamada, “Yanlış değil, tazminatlarını almak için değil, ne kadar alacaklarını öğrenmek için bekliyorlar. Demirören işten çıkardıklarına, “Siz hesaplayın getirin, bir bakayım” diyecek kadar pervasız. Peki kimden alıyor bu cesareti?” ifadelerine yer verildi.

“Parayı veren düdüğü çalar”

Bakırköy 13. İş Mahkemesi’nin başvuru metninde yer alan “Milli Birlik Komitesi’nin bu düzenlemeleri, gazetecilerin haklarını korumak, güvence altına almak için getirmediği bir gerçektir. Bu düzenlemelerin yapılmasının en önemli amacının, halkın en önemli bilgilendirme kaynağı olan gazetecilerin, kendilerini halka iyi göstermeleri ve eleştirmemeleri için olduğu ortadadır” ifadelerine tepki gösteren Basın-İş, açıklamasında “Mahkeme gazetecilerin bu hak karşılığında darbeye meşruiyet kazandırdığı iddiasında. 13. İş Mahkemesi gazeteciler için ‘parayı veren düdüğü çalar’ diyor. Peki soralım o zaman siz bu düdüğü neden çaldınız?” sözlerine yer verdi.

Bu durum sizin eseriniz

DİSK Basın-İş açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

Bugün işten çıkartılan arkadaşlarımız, kirasını nasıl ödeyeceğini, sağlık masraflarını nasıl karşılayacağını, çocuğunu nasıl okutacağını, düşünmek zorunda kalıyorsa, bilin ki sizin eseriniz.