Dışişlerinden Suriye Parlamentosu’na tepki

Yayın tarihi: 2 Aralık 2021 Perşembe 6:17 pm - Güncelleme: 2 Aralık 2021 Perşembe 6:26 pm

Dışişleri Bakanlığı’ndan Suriye Parlamentosu’nun Hatay’a yönelik bildirisine yanıt geldi. Yapılan açıklamada, “Suriye halkını hiçbir şekilde temsil etmeyen, demokratik meşruiyetten yoksun Halk Meclisi’nin ülkemizin toprak bütünlüğünü hedef alan hadsiz ve hukuksuz açıklamasını şiddetle reddediyoruz” denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç tarafından yapılan açıklamada, “Suriye halkını hiçbir şekilde temsil etmeyen, demokratik meşruiyetten yoksun Halk Meclisi’nin ülkemizin toprak bütünlüğünü hedef alan hadsiz ve hukuksuz açıklamasını şiddetle reddediyoruz. Bu tarz açıklamalar, kendi halkına yıllardır zulmeden, yüzbinlerce masumun ölümünden ve milyonlarcasının yerlerinden yurtlarından edilmesinden sorumlu bir rejimin içinden çıkamadığı hezeyanın bir başka tezahürüdür. Türkiye, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de, vatan topraklarına göz diken alçakça emellere ve milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdide karşı gerekli karşılığı verme azim ve kararlılığına sahiptir.” ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Hatay’ın anavatana katılışının 82. yılında, Suriye yönetimi Suriye Halk Meclisi ise yayınladığı açıklamalarla Türkiye’yi hedef aldı. Açıklamada Hatay’ın Suriye toprağı olduğunu öne sürüldü.

Açıklamada, “Hatay’ın Türkiye’nin eline kalmaması ve geri alınması için mümkün olan her şeyin yapılacağı” belirtilirken dönemin Fransız mandasının, 2’nci Dünya Savaşı’nda Türkiye’yle müttefiklik kurmak için Hatay’ı rüşvet olarak verdiği iddia edildi.

Halaycı kuş fenomen oldu