Dışişleri’nden ABD Büyükelçisi’ne Maltepe Mitingi tepkisi

Yayın tarihi: 22 Mayıs 2022 Pazar 5:05 pm - Güncelleme: 23 Mayıs 2022 Pazartesi 2:51 am

ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği CHP’nin Maltepe’de düzenlediği miting öncesi vatandaşlarını uyardı. Yayımlanan uyarı sebebiyle ABD Büyükelçisi Jeff Flake, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Flake’e yayımlanan uyarı sebebiyle rahatsızlık iletildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maltepe’de yüzbinlerce insanın katıldığı Milletin Sesi Mitingi’ni düzenlendi. ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği dün düzenlenen miting öncesi vatandaşlarını alınan önlemlerle ilgili uyardı. Elçilik, ‘geçmiş protestolarda’ sert önlemler alındığını belirterek, “Tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve öldürücü olmayan mermiler kullanıldı. Bu mitingde de benzer önlemlerin alınması kuvvetle muhtemeldir” dedi.

Türk makamları elçiliğin “uyarısından”  duyulan rahatsızlık sebebiyle ABD Büyükelçisi Jeff Flake’i Dışişleri Bakalığı’na çağırdı.

ABD Büyükelçiliği’nden İstanbul’daki vatandaşlarına ‘CHP mitingine gitmeyin’ uyarısı

Jeff Flake’e, söz konusu gösteri uyarısında, bu tür mitinglerde emniyet birimleri tarafından alınan önlemler hakkında asılsız iddiaların yer aldığı belirtildi.

DHA’nın haberine göre; Büyükelçi’ye kolluk kuvvetlerince orantısız güç kullanımının ciddi bir sorun olduğu, ABD’de bu nedenle yaşanan olaylar ortadayken siyasi parti mitinglerinin Türk demokrasisinin köklü bir geleneğini oluşturduğu ve Türkiye’de bu konuda sanki önemli bir problem varmış izlenimi yaratılmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi. Ayrıca, mitingin dün sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildiği ve herhangi bir olayın yaşanmadığı vurgulandı.

Büyükelçi Flake’e, ABD makamlarınca kendi vatandaşlarına yönelik olarak bundan sonra yayımlanabilecek seyahat, gösteri uyarılarının gerçekler dikkate alınarak hazırlanmasının beklendiği iletildi.

 

CHP’den ‘Milletin Sesi’ mitingi… Kılıçdaroğlu: Az kaldı, haramilerin saltanatı yıkılıyor